Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zásoby vody pro olympiádu v Liberci nestačí, pomáhají cisterny i hasiči s vodní mlhou

25. 06. 2019 | 15:03

Zásoby vody připravené pro zhruba 4000 účastníků IX. Letní olympiády dětí a mládeže v Liberci se tenčí. Kvůli vedru museli organizátoři objednat cisterny s pitnou vodou. Pomáhají také hasiči s vodní mlhou, v pondělí tak ochlazovali třeba rozpálené náměstí před libereckou radnicí při odpoledním programu.

ODMzizen
ilustrační foto od pořadatele ODM

ČTK to dnes řekl náměstek libereckého hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Vysoké teploty zvyšují i úrazovost, záchranná služba odhaduje, že se počet výjezdů zvýšil až o pětinu.

"Máme pitný program, ten je na každého 1,5 litru denně, ale víme, že je to málo, zajistili jsme proto cisterny s pitnou vodou na místa, kde je nejvíc sportovců," doplnil Tulpa. Cisterny s pitnou vodou přistavily po dohodě s organizátory Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) k atletickému stadionu v Jablonci a také v areálu libereckých vysokoškolských kolejí. ČTK to řekla mluvčí SČVK Iveta Kardianová.

Meteorologové očekávají dnes teploty až 34 stupňů Celsia, ve středu může zejména v Čechách a na jihu Moravy rtuť teploměru vystoupat až ke 37 stupňům. V podhorském Libereckém kraji bývá o něco chladněji, do otevřených sportovišť se ale slunce opírá a třeba na atletickém stadionu nebo v areálu ve Vesci byly teploty vysoké.

Meteorologové doporučují lidem v horkých dnech dodržovat pitný režim a omezit tělesnou zátěž v poledne a odpoledne. Program dětské olympiády je ale neúprosný a není možné ho posunout. "My sice můžeme přerušit některé disciplíny, ale ony jsou na sebe navázané," řekl Tulpa. Program olympiády navíc přenáší Česká televize, a tak podle něj není možné s ním moc hýbat. Nejlépe tak na tom dnes byli zřejmě plavci v libereckém bazénu a také třeba střelci v klimatizované budově krajského úřadu.

Vysoké teploty a s nimi spojená únava se podepisují i na přibývajících zdravotních problémech nejen u účastníků olympiády. "Počet pacientů na urgentním příjmu se zvýšil podle odhadů o deset až 20 procent," řekl ČTK mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. Zvýšený počet výjezdů potvrzuje záchranná služba, která podle mluvčího Michaela Georgieva s organizátory spolupracuje a na některých místech má své týmy. "Zatím šlo většinou je o odřeniny a pohmožděniny a nějaké kolapsy z horka," dodal Georgiev. Tři poraněné ošetřili v Jablonci.

čtk