Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zatímco vodící psi soutěžili, vyzkoušeli si přihlížející chůzi s klapkami na očích či jízdu na dvojkole

06. 06. 2022 | 10:32

V neděli se poprvé v Liberci na nám. Dr. E. Beneše uskutečnilo Mistrovství České republiky ve výkonu vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové. Pořadatele potěšil zájem soutěžících, kterých bylo 12 z celé České republiky.

vodícípsi2
Foto od Spolku Život jde dál

Na zahájení nechyběl hudební doprovod, a to v podání vystoupení Rachotbandu z libereckého Jedličkova ústavu. O další hudební vystoupení se pak postarali varnsdorfský hudebník Vláďa Málek, nevidomý instrumentalista Pavel Diblík, na klávesy a zpěv šansonů, Matouš Kubín na violu a klávesy, Jakub Řehořek na zobcovou flétnu a Vít Vaněk na klarinet,“ vypočetl Roman Vaněk, předseda pořádající Spolku Život jde dál.

Foto od Spolku Život jde dál

Veřejnost měla možnost sledovat výkony nevidomých a jejich čtyřnohých společníků, kteří v běžném provozu museli dokázat, že se umí dobře orientovat a v druhé disciplíně pak dokazoval poslušnost. Nejlépe si vedly Zuzka Duchoňová, která se se svou vodicí fenkou Káyou umístila na první místě. Druhé místo pak obsadila Andrea Hlaváčková s vodicí fenkou Pradou a třetím místo patří Miroslavu Kaiseroví se psem Nelson.
Všichni soutěžící obdrželi hodnotné ceny a perníkovou medaili jako upomínku na mistrovství.

„V rámci mistrovství proběhl i slavnostní křest labyrintu, na jehož výzdobě se podílely děti ze základních a mateřských škol z Varnsdorfu a okolí. Veřejnost pak měla možnost vyzkoušet si chůzi v labyrintu s klapkami na očích, jízdu na dvojkole či seznámit se s pomůckami, kteří nevidomí používají,“ doplnila Marcela Vaňková, manažerka Spolku Život jde dál.

TZ Spolku Život jde dál