Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zavlažovacími vaky se letos bude napájet 150 dřevin umístěných v dlažbě krajského města

28. 06. 2020 | 5:49

Z dlouhodobého hlediska je hladina podzemních vod stále nízko, navzdory tomu, že se Libereckem o víkendu prohnala povodeň. To se negativně projevuje na dřevinách v krajském městě. Aby bylo lépe vidět, jak to se srážkami od dubna v Liberci vypadalo, vyžádali jsme si data z meteorologické stanice na libereckém letišti a zde je to evidentní. Zatímco v dubnu spadlo pouhých 2,3 mm, květen přinesl již 88,5 mm srážek.

LBvaky
archivní foto z centra Liberce

Zvláště tam, kde jsou stromy obklopeny dlažbou či asfaltem, stromy mají malý kořenový prostor, který snadno vyschne tak tam se potýkáme s postupným odumíráním i velmi mladých a jinak vitálních jedinců. Již v loňském roce proto byly instalovány k jednotlivým převážně mladým stromům zavlažovací vaky, kterých město zakoupilo rovných 100 ks.

Vaky se v loňských parných dnech velmi osvědčily, proto odbor ekologie a veřejného prostoru nakoupil letos dalších 200 ks vaků. Protože se vaky instalují ke každému stromku po dvou, můžeme v tomto roce zavlažovat po celé léto na 150 ks dřevin. Pokud jste se tak poslední dobou prošli centrem města, můžete tyto vaky potkat u stromů, které jsou vysazeny v zádlažbě a trpí suchem nejvíce.

Foto: SML

Při tropických teplotách tak budou zalévány lípy v ul. Jánská, lípy a javory babyky na Soukenném náměstí, jeřáby v ul. 5. května před OC Plaza, duby v ul. Rumunská, lípy před kostelem Sv. Antonína na Sokolovském náměstí či v ul. Na Rybníčku, akáty na třídě Dr. M. Horákové a v neposlední řadě např. i višně křovité v ul. Felberova. Vaky jsou umístěny těsně u kmene, takže absolutně nepřekáží plynulému provozu na chodníku. V současné chvíli jsou pouze nainstalovány a vodou se neplní, ale až přijdou teplotně nadprůměrné dny, napustí se vaky vodou.

Na rozdíl od jednorázové zálivky tyto vaky dodávají vodu ke dřevině plynule po kapkách několik hodin (cca 5-9 h) a minimalizují tak odtok vody po povrchu pryč, čímž se stává zálivka efektivnější a navíc se tím ušetří nemalé finanční prostředky. Mezi jeho další výhody patří opakované použití na různých místech či možnost přidání hnojiv. Systém se používá ve městech celého světa, ale již i u nás v ČR se tento systém zálivky pomalu rozšiřuje do mnoha měst. Na závěr poprosíme všechny občany, aby vaky neodnášeli, nepřemisťovali, nepoškozovali či do nich neházeli odpadky.

www.liberec.cz