Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zoubka nahradil Pačinek. U liberecké radnice se tyčí čtyřmetrová plastika ze skla a železa

04. 09. 2020 | 0:05

AKTUALIZOVÁNO: Nároží u radnice v Liberci od čtvrtečního podvečera zdobí čtyřmetrová plastika Sublima ze skla a železa. Bude tam rok. Vytvořili ji skláři z ateliéru výtvarníka Jiřího Pačinka a řemeslníci firmy Kovovýroba - Beránek. ČTK to řekl manažer ateliéru Pačinek Glass David Sobotka.

PačinekIrmaTOP
Titulní foto: Artur Irma, snímky z instalace ve fotogalerii dole: FB Pačinek Glass a FB krajské radní K. Vinklátové

"Je to ukázka našeho partnerství s kolegy z fochu železného," uvedl Sobotka. Plastika je podle něj vytvořená z 950 kilogramů železa a 680 kilogramů skla. Na výšku má asi čtyři metry a složená je ze zhruba 300 částí. "Od těch nejmenších, což jsou kuličky o průměru dejme tomu 15 centimetrů, až po nejdelší části, které mají třeba 1,5 metru," řekl Sobotka.

Foto: FB Liberec.cz

Podle něj je na fantazii každého, co si pod Sublimou představí. "Nemá to žádný hluboký filozofický podtext, ale hovoříme o tom, že v podstatě se jedná o vzduch, který vytryskl z píšťal sklářů, zhmotnil se v azurovém skle a zaplnil křišťálové údolí," uvedl. Tomu odpovídá i barva plastiky, ve spodní částí je tmavě modré kobaltové barvy, což má odpovídat perlení vzduchu nebo bublin ve vodě. "A čím výše, tím jsou komponenty azurovější, světle modřejší, až to graduje do křišťálu," dodal Sobotka.

Foto: Artur Irma

Umělecká díla různých autorů se na nároží u radnice v horním centru stotisícového města střídají od roku 2005, obvykle tam jsou vystavená rok. První byla Židle sochařky Magdaleny Jetelové. Některé sochy v Liberci zůstaly natrvalo. Sem patří dřevění ptáci, kteří jsou u vchodu do liberecké zoo. Na rohu náměstí seděl i zbloudilý Marťan Jaroslava Róny, který je nyní na vrcholu Ještědu. Bylo tam i sousoší tří koček od liberecké výtvarnice Martiny Klouzové-Niubo, jež je nyní u vodotrysků u obchodního centra Plaza nedaleko radnice. Před Sublimou tam byly čtyři bronzové sochy Olbrama Zoubka.

čtk

Před radnicí jsme před chvílí slavnostně odhalili skleněnou plastiku SUBLIMA od umělce Jiřího Pačinka. Dílo z huti Pačinek Glass bude zdobit náměstí Dr. E. Beneše po celý rok a zároveň se stane pozvánkou do Křišťálového údolí. Foto: FB Liberec.cz