Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zrekonstruovaná ZŠ 5. května se asi stane největší školou v Liberci, bude ji moci navštěvovat až 650 dětí

28. 01. 2020 | 15:49

Základní škola 5. května se díky částečné rekonstrukci za 122,3 milionu korun stane za několik let nejspíš největší v Liberci. Navštěvuje ji 570 dětí, v budoucnu jich bude moct být až 650. Kapacitu začne škola zvyšovat od září 2021, řekla dnes při slavnostním předání zrekonstruované školy její ředitelka Iveta Rejnartová.

škola 5. května 49454538888 e7cf77a722 c
Foto: MML

Částečná oprava obou školních budov v horním centru krajského města trvala od loňského jara do konce roku. Škola byla uzavřená a děti dočasně našly azyl v bývalé univerzitní ubytovně ve Vesci na okraji Liberce. Zpět se vrátily letos na začátku ledna. "Snažíme se zabydlet, uspořádat věci, vyřešit problémy. Jsou to drobné technické záležitosti," řekla Rejnartová.

Podle ní je ale už nyní znát, že se díky modernizaci zlepšila výuka. Škola má nové odborné učebny včetně mechatroniky či cvičné kuchyňky. "Výuka v odborných učebnách je o něčem jiném, například v jazykové učebně mají nejmodernější vybavení," uvedla ředitelka. Podle učitelky Kateřiny Kvapilové jsou děti nadšené i z učebny mechatroniky. "Těší se sem, rádi tady pracují, takže i mně se tady dobře pracuje," uvedla. Učebnu podle ní využívají pro kroužky i pro výuku robotiky v rámci pracovních činností. "Základ je pro všechny děti, učí se logicky přemýšlet a najít nějaký algoritmus řešení," dodala Kvapilová.

Foto: MML Nákladnější byla rekonstrukce budovy postavené v roce 1873 jako městský chudobinec, v níž je první stupeň. Vyžádala si bezmála 74 milionů. V havarijním stavu tam bylo zejména poslední čtvrté patro. Vybudovalo se sedm odborných učeben včetně kabinetů, nová jsou okna a je zateplená fasáda. Dělaly se i rozvody vody, elektřiny a odpadu. Ve druhé budově školy se modernizovaly odborné učebny pro výuku jazyků, přírodních věd a dílny. Rekonstrukcí také prošel suterén s šatnami, který byl v dezolátním stavu. Nová jsou v budově i okna a dveře, rozvody elektřiny a osvětlení. V obou budovách školy je po rekonstrukci nová kotelna a výtah. Opravu obou budov město částečně hradilo z evropské dotace. Do budoucna ale budou podle ředitelky potřeba další rekonstrukce. "Co nás nejvíce tlačí a je téměř v havarijním stavu, je sociální zařízení v prvním patře této budovy (I. stupně) a prostor suterénu šaten," dodala.

čtk