Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Den integrovaného systému ukázal to nejlepší, co záchranáři v terénu dokážou

112
14. 06. 2019 | 8:05

Horní náměstí v Jablonci nad Nisou ožilo ve středu Dnem IZS. Tuto vyhlášenou akci pořádá město Jablonec nad Nisou společně se složkami integrovaného záchranného systému - tradičně se podílí HZS Libereckého kraje, Územní odbor Jablonec nad Nisou.

IZS4
Foto: HZS
Na slavnostní zahájení dorazil letos krajský ředitel hasičů plk. Ing. Luděk Prudil společně s ředitelem územního odboru plk. Ing. Petrem Bartoněm.
 
Příchozí mohli zhlédnout techniku hasičů, v dopoledním bloku nechyběla dynamická ukázka vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla. Letos vzhledem k tropickým teplotám byla obzvláště náročná.

Malí i velcí účastníci se také zastavovali ve stánku preventivně výchovné činnosti, kde se soutěžilo. Otázky směřovaly na správné ohlášení události na tísňovou linku, výstroj a výzbroj hasiče či správné zabalení evakuačního zavazadla.
 
HZS/Zdenka Štrauchová
 

V Jablonci nechyběl ani zásah Horské služby na věži kostela

Několik stovek diváků mělo možnost 11. června na jabloneckém Horním náměstí vidět složky Integrovaného záchranného systému a další profese v akci. Součástí programu byly například ukázky vyprošťování zraněných osob z havarovaného auta, zásahu Horské služby Jizerské hory na věži kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova nebo bojového umění MUSADO v podání příslušníků Armády ČR. Celý program zakončila ukázka spolupráce leteckých záchranářů, vrtulníku společnosti DSA, Vodní záchranné služby a Policie ČR na jablonecké přehradě.

Den Integrovaného záchranného systému zahájil primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa, který zároveň předal zástupcům Policie ČR, Zdravotnické záchranné služby LK, Městské policie Jablonec nad Nisou a Hasičského záchranného sboru LK permanentky, které jim umožní po předložení služebního průkazu zdarma využívat některá městská sportoviště.

„Tímto gestem jsme chtěli dát najevo, že si práce strážníků, policistů, hasičů a záchranářů moc vážíme. Poděkování si však zaslouží nejen všechny složky IZS, ale i členové horské služby, vodní záchranné služby, červeného kříže, dobrovolných hasičů, armády, lékaři a sestry, vězeňská služba a další profese, které se včera v Jablonci prezentovaly,“ říká primátor Milan Kroupa a dodává: „Zvlášť bych chtěl vyzdvihnout schopnost spolupráce všech složek při zásazích. Myslím, že Den IZS je jasným důkazem toho, že se v naší zemi můžeme cítit bezpečně.“

Jablonecký Den IZS byl tradičně rozdělen do dvou bloků, dopoledního a odpoledního. „Na dopolední část programu chodí zpravidla děti a žáci z mateřských a základních škol. Kromě zhlédnutí praktických ukázek mohli navštívit i stánky jednotlivých složek, kde se mohli zábavnou formou řadu věcí dozvědět a naučit,“ doplňuje vedoucí oddělení krizového řízení statutárního města Jablonec nad Nisou Vratislav Pavlín s tím, že se fronty tvořily například u trenažeru BESIPu, kde si návštěvníci akce mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak důležité je mít v autě zapnutý bezpečnostní pás. Velký zájem byl také o primární zdravotní péči, kterou na akci předváděly Zdravotnická záchranná služba LK, Nemocnice Jablonec nad Nisou a Český červený kříž.

Na Horním náměstí se rovněž prezentovala jablonecká městská policie. „Oddělení prevence kriminality připravilo dopravní kvíz zaměřený na chodce a cyklisty. Zájemcům jsme také ukazovali služební vozidlo určené k měření rychlosti,“ upřesňuje preventista Miloslav Lejsek s tím, že za správné vyplnění kvízu si návštěvníci akce odnášeli omalovánky, pexesa s dopravní tématikou a reflexní pásky. Stánek městských strážníků zaujal okolo 350 návštěvníků.

Program na Horním náměstí bylo možné sledovat živě na Facebooku města Jablonec nad Nisou – oficiální. Nyní je tam umístěn videozáznam.

JN/Adéla Říhová