Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Díky veřejné sbírce libereckých policistů se šestiletá Zuzanka dočkala rehabilitačních pomůcek

112
14. 09. 2021 | 18:10

Díky veřejné sbírce, kterou ziniciovali policisté z oddělení hlídkové služby Územního odboru Liberec, se šestiletá Zuzanka dočkala rehabilitačních pomůcek, který jí pomohou dále v její léčbě. 

zuzankax
Foto: PČR

Šestiletá Zuzanka z Liberecka se narodila s vrozenou srdeční myokartditidou, ze které se po velice složité léčbě začala projevovat chabá paraparéza dolních končetin a subluxace kyčelního kloubu - laicky řečeno Zuzanka po následné léčbě přestala hýbat dolními končetinami od kotníků dolů. Tato diagnóza představuje chybné držení dolních končetin, projevuje se následnou deformitou kotníků a tím dochází ke značné nestabilitě při následné chůzi.

Léčba diagnózy s touto poruchou vyžaduje neustálou asistenci a osobní iniciativu rodičů, která je pro Zuzanku velmi zásadní. Jakékoliv vynechání či zmírnění doporučeného cvičení, ale i nepoužívání rehabilitačních pomůcek vede k okamžitě se zhoršujícímu zdravotnímu stavu Zuzanky.

Dlouhodobá léčba, neustálá asistence a především nákup rehabilitačních pomůcek představují pro rodinu značnou finanční zátěž. Právě zmíněné rehabilitační pomůcky jsou v tuto chvíli pro Zuzanku tím nejdůležitějším, co jí může pomoci a zároveň pomůže snížit počet chirurgických zákroků, které ji ještě čekají.

Vzhledem k tomu, že tělo Zuzanky roste a vyvíjí se, jsou pro ni velice důležité přestavitelné ortézy, které zajistí správné držení těla a dolních končetin v optimálním souladu. Na tyto ortézy, které se vyrábí v Rakousku, bohužel nepřispívá žádná z tuzemských zdravotních pojišťoven.

Foto: PČRPolicisté z oddělení hlídkové služby Územního odboru Liberec přišli s nápadem, jak malé Zuzance pomoci. 

Nezávislá odborová organizace Policie ČR Liberec zřídila veřejnou sbírku a na transparentní účet zasílali příspěvky nejen polcisté. Celkem byla vybrána částka 119 038 korun. Díky této částce mohly být nakoupeny speciální přestavitelné ortézy a navíc další rehabilitační pomůcky jako například chodící pás, balanční podložka a jiné další pomůcky, které ji pomohou na dlouhé cestě její léčby. 

Všem, kteří přispěli, tímto velmi děkujeme, nejvíce však malá Zuzanka a její rodiče.

PČR/Vladimíra Šrýtrová