Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do boje s požárem v těžko přístupném terénu Českého Švýcarska se zapojily tři desítky hasičů z kraje

26. 07. 2022 | 11:49

Do boje s požárem v těžko přístupném terénu Národního parku České Švýcarsko na Děčínsku se zapojily tři desítky hasičů z Libereckého kraje. Jako součást mezikrajské pomoci byli dnes na místo vysláni také profesionální hasiči z Liberce a Jablonce nad Nisou, zapojily se i dobrovolné jednotky z Hrádku nad Nisou a Jabloneckých Pasek. Dnes tam vyjel také zásahový tým krajských hasičů, řekla ČTK Petra Knížková z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Už v pondělí tam zasahovali hasiči z Doks nebo Cvikova.

hasiči 5897acz
Archivní foto, HZS LK

Na pomoc hasičům na Děčínsku vyslali dnes krajští hasiči zásahový tým se čtyřmi cisternami, z toho dvě jsou pro velkoobjemové hašení, v koloně vyjely dva dopravní automobily a velitelský vůz. "Ve skupině 18 lidí jsou profesionální hasiči z krajského ředitelství a územních odborů Semily, Liberec, Jablonec nad Nisou a Česká Lípa. Odřad je složen převážně z hasičů - strojníků. Počítáme s několikadenním nasazením," doplnila Knížková. S podobnými zásahy v nepřístupném terénu mají liberečtí hasiči zkušenosti, zapojili se do zásahu na Mezní louce.

Foto: Twitter HZS Ústeckého krajeKouř z požáru, který už podle odhadů zasáhl území o rozloze 30 hektarů, pocítili v noci i obyvatelé na řadě míst Libereckého kraje. "V souvislosti s tím přijalo naše operační středisko v noci a ráno 112 tísňových volání," řekla Knížková. V České Lípě, která je od požáru zhruba 30 kilometrů vzdušnou čarou, zaznamenala meteorologická stanice nad ránem v souvislosti s kouřem z požáru prudké zvýšení množství prachových částic ve vzduchu. Ještě večer bylo znečištění kolem deseti mikrogramů na metr krychlový, po půlnoci se zvýšilo více než dvacetinásobně. Nad ránem naměřila stanice až 217 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový. Kouř ale cítili lidé i v Liberci a na dalších místech kraje.

Foto: Twitter HZS Ústeckého krajeSucho trápí i Liberecký kraj, hasiči denně vyjíždějí k několika požárům v přírodě, žádný ale zatím nedosáhl takových rozměrů, jako ten v Českém Švýcarsku. Kvůli zvýšenému riziku požáru vyhlásil liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) už v pátek 22. července zákaz rozdělávání ohně na celém území kraje. Kromě rozdělávání ohně ve volné přírodě je na území celého kraje zakázáno pálení klestí a zbytků po těžbě na lesních pozemcích, povolené nejsou ani ohňostroje a pyrotechnické práce. Přísnější pravidla musí dodržovat i zemědělci při sklizni.

Foto: Twitter HZS Ústeckého krajePodobné nařízení vydal hejtman v Libereckém kraji naposledy v polovině srpna 2018, zatím zákaz platí do odvolání a vztahuje se například i na provoz parních lokomotiv. O víkendu kvůli tomu musel například Klub přítel železnic Českého ráje nahradit při historických jízdách parní lokomotivu motorovou. Další jízdy by se měly uskutečnit v sobotu 30. července. Klub by chtěl tentokrát vypravit i parní lokomotivu. "Jednáme o tom," řekl dnes ČTK za klub Josef Semecký.

čtk