Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do Libanonu vyrazili i tři hasiči s dvěma psy z Libereckého kraje. Tým USAR je cvičený na vyprošťování lidí zavalených v troskách

112
05. 08. 2020 | 14:04

V českém speciálním týmu hasičů USAR budou i tři hasiči z Libereckého kraje, dva kynologové se psy a specialista na statiku. V tiskové zprávě o tom dnes informovala krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková. Tým USAR je cvičený na vyprošťování lidí zavalených v troskách. Do Libanonu vyrazí dnes odpoledne šestatřicetičlenný tým, většinu z něj tvoří pražští hasiči.

Dvě gigantické exploze v bejrútském přístavu, které v úterý poničily několik čtvrtí, si vyžádaly podle údajů Libanonského červeného kříže přes stovku mrtvých a více než 4000 zraněných. Příčiny katastrofy jsou zatím nejasné. Libanonský premiér Hasan Dijáb uvedl, že pravděpodobně explodovaly tuny dusičnanu amonného, které byly v přístavu uskladněny.

Foto: HZS LK

Předpokládaný odlet českého speciálního týmu je plánován na dnešních 16:00. Na palubě letadla budou také dva zkušení kynologové hasičů z Libereckého kraje, Václav Vančura se svým psem Bellou a Pavel Málek s tříletou fenkou německého krátkosrstého ohaře jménem Yetti ze Schwarzenberských strání. Spolu s nimi bude v Bejrútu působit také Jiří Kovalský. "Odlétá jako specialista na statiku," dodala Hložková.

Tříčlenný tým s dvěma psy odjel ze stanice hasičů v Turnově do Prahy dnes v 11:00. Hložková ocenila pomoc hasičů z kraje Vysočina. "Pomohli s transportem jednoho z našich kynologů z Vysočiny, který díky nim tak stihl být včas připraven v Turnově k hromadnému transportu na letiště Václava Havla," dodala.

Foto: HZS LK

Takzvaný USAR tým (z anglického názvu Urban Search and Rescue) je nasazován v případě rozsáhlé mimořádné události a živelní katastrofy, například zemětřesení, závalu či tsunami. Specializuje se na záchranu ze sutin, z výšek a hloubek. Tým je schopný zhruba do deseti hodin vyrazit na pomoc, pakliže postižená země pomoc přijme, uvedli hasiči na twitteru. V minulosti pomáhal po živelních pohromách v několika zemích.

čtk