Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dodávka převážela ukradená kola z Rakouska do Polska, řidiče zadrželi v Harrachově

112
25. 01. 2023 | 19:50

V sobotu 21. ledna od dopoledních hodiny hlídka z Obvodního oddělení v Harrachově monitorovala dopravní situaci na silnici první třídy číslo deset, a to v souvislosti uzavírkou úseku Tanvald – hraniční přechod Harrachov pro nákladní vozidla z důvodu silného sněžení. Krátce po poledni dostala tato hlídka od operačního důstojníka informaci o tom, že směrem k hraničnímu přechodu s Polskem jede po této silnici dodávkové vozidlo Renault Trafic, jehož posádka je podezřelá ze spáchání majetkové trestné činnosti.

dodávka kola
Foto: PČR

Hlídka harrachovských policistů uvedenou dodávku spatřila patnáct minut po polední v katastru Harrachova u bývalé pily, kde ji také zastavila a provedla kontrolu jak posádky, tak i zavazadlového prostoru. Posádku tvořili dva muži cizí státní příslušnosti ve věku 44 a 51 let. Poté, co řidič vozidla otevřel i zavazadlový prostor, policisté v něm spatřili celkem čtyři jízdní kola, na kterých se ještě nacházel zbytek uzamknutého střešního nosiče vozidla a zamknutý lanový zámek. Dále se ve voze nacházely ještě dva plastové kufříky s nářadím značky Makita. Ani jeden z mužů v tu chvíli nebyl schopen věrohodně uvést původ těchto věcí uložených v zavazadlovém prostoru.

Policisté tedy nabyli podezření, že jízdní kola pocházejí z trestné činnosti a oba muže zadrželi. Následným prověřováním policisté společně s kriminalisty a rakouskými kolegy zjistili, že převážená jízdní kola pocházejí z trestné činnosti spáchané na území Rakouska. Zadržení odcizená jízdní kola tedy převáželi z území Rakouska přes Českou republiku do Polska.

Semilští kriminalisté po domluvě s rakouskou stranou provedli požadované úkony v trestním řízení, po kterých zadržené muže propustili na svobodu. Ve věci jsme zahájili úkony v trestním řízení pro podezření ze spáchání trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti a v následujících dnech budeme celou věc k dalšímu prověřování předávat našim kolegům do Rakouska.

PČR/Dagmar Sochorová