Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Drogy nalezli policisté a celníci na festivalu Mácháč u 70 lidí, za víkend zkontrolovali stovky účastníků

112
26. 08. 2019 | 15:56

Policisté a celníci našli na víkendovém festivalu elektronické taneční hudby Mácháč u Doks na Českolipsku u 70 lidí drogy, v osmi případech šlo o trestný čin. Zastavili i 13 řidičů, kteří byli pod vlivem alkoholu či drog. Vyplývá to údajů, které dnes zveřejnily policie a celní úřad.

konopí weed-2517251 1280
Ilustrační foto

Festival Mácháč, který každoročně přiláká až 10.000 lidí, se konal o víkendu na pláži Klůček u Máchova jezera. Bezpečnostní opatření spojená s tímto festivalem bývají každoročně nejrozsáhlejší z pravidelných kulturních akcí, které se v Libereckém kraji konají. Nasazeno bylo zhruba 240 policistů a celníků. Za víkend zkontrolovali stovky vozidel a lidí.

"Při kontrolách vozidel celníkům pomáhal mobilní spektrometr, který dokáže ihned detekovat stopy mimo jiné po prekurzorech či drogách," uvedl krajský mluvčí celníků Martin Stočes. Podle něj nejčastěji nacházeli marihuanu, extázi a kokain. Ukryté byly ve vozidlech u cestujících nebo v jejich zavazadlech. Ve vlacích odhalili celníci 12 případů. "Největším úlovkem bylo sedm gramů kokainu a 16 tablet extáze, které v pátek našli u muže ve věku 28 let, ukryté ve vozidle," uvedl Stočes. Zadržený byl také například šestadvacetiletý muž z Hodonína, který měl u sebe 19 tablet extáze a téměř gram kokainu.

Při silničních kontrolách policisté zastavili šest řidičů pod vlivem drog a sedm řidičů pod vlivem alkoholu, u jednoho z nich naměřili 3,22 promile alkoholu. Při řízení přistihli policisté i dva muže bez řidičského oprávnění. "Šest řidičů zaplatilo pokutu za jiné přestupky v dopravě, například za nevyhovující technický stav vozidla nebo za nebezpečné předjíždění," dodala mluvčí policie Ivana Baláková.

Policisté řešili na festivalu i jeden pokus o loupež. Zadržený byl v noci na sobotu dvaadvacetiletý cizinec, který na pláži zezadu napadl stejně starou návštěvnici festivalu, aby ji oloupil o mobilní telefon a další osobní věci.

čtk