Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dva cizinci vyzvedávali z lékáren na padělané recepty lék xanax, hrozí jim osm až 12 let vězení

112
15. 11. 2022 | 17:37

Dva cizinci podle liberecké policie objížděli lékárny po celé zemi a na padělané recepty vyzvedávali lék xanax, který je jen na lékařský předpis a který obsahuje psychotropní látky. Na oba muže podala státní zástupkyně obžalobu k libereckému krajskému soudu. Čelí obvinění z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Hrozí jim osm až 12 let vězení, řekla dnes ČTK státní zástupkyně Petra Pazderková.

léky medications-1853400 1280
Ilustrační foto

"Podstatou jejich jednání bylo, že na základě padělaných receptů objížděli lékárny po celé České republice a na tyto padělané recepty si vyzvedávali lék xanax," řekla Pazderková.

Podle zjištění policie se této trestné činnost dopouštěli opakovaně. Do Čech přijížděli obvykle na několik dnů a při jedné takové výpravě získali léky i v hodnotě kolem 100.000 korun.

Xanax tlumící úzkost obsahuje léčivo alprazolam a je vysoce návykový. Podle údajů na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv by se při léčbě neměl používat déle než dva až čtyři týdny.

čtk