Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Frýdlantský výběžek zasáhly v noci silné bouřky, v Bulovce se dostala voda i do domů

112
21. 08. 2024 | 9:29

AKTUALIZOVÁNO: Silné bouřky zasáhly v noci na dnešek část Libereckého kraje. Nejvíc pršelo ve Frýdlantském výběžku a v příhraniční obci Bulovka nedaleko Frýdlantu se rozvodněný potok dostal i do 18 objektů. Hasiči evakuovali 12 lidí, zranění neutrpěl nikdo. Vyplývá to z informací od hasičů a starostky obce Romany Šidlové (Za obec krásnější a živější). Škody by podle starostky neměly být zřejmě příliš velké, voda ze zasažených domů se ale bude teprve odčerpávat.

povodeň24 2
Foto: X/HZS LK

"Musím to zaklepat, ale na to, jak to vypadalo šíleně, tak to zatím vypadá ještě docela dobře," řekla starostka obce s bezmála 1000 obyvateli.

Ve 3:30 byla hladina v Bulovském potoce na 15 centimetrech, o tři hodiny později kulminovala na 108 centimetrech. Voda škodila zejména v osadě Arnoltice patřící pod Bulovku, dostala se ale i k některým domům přímo v Bulovce. "Bylo zasaženo 18 nemovitostí, kdy se voda dostala buď do sklepa nebo do obytných prostor," uvedla Šídlová. O pomoc s čerpáním podle ní požádali obyvatelé sedmi nemovitostí. "V momentě, kdy klesne podzemní voda pod úroveň jejich sklepů, tak jim z nich odčerpáme vodu," dodala. Předpokládá, že to bude možné dnes nebo ve čtvrtek.

Kvůli povodni hasiči ráno evakuovali z nejvíce ohrožených domů 12 lidí. "Někteří se již vrátili zpět do svých domovů. Jsme na místě události a situaci monitorujeme, připraveni provádět likvidační práce po povodni," uvedli hasiči v 10:15 na síti X.

Bulovský potok během dopoledne klesl z třetího na první povodňový stupeň, v poledne byla jeho hladina ve výši 60 centimetrů. Kromě Bulovského potoka byla ráno podle údajů z krajského povodňového portálu na třetím stupni na Frýdlantsku i říčka Oleška v Dětřichově. "Voda sice stoupla, ale zůstala v korytě," řekla ČTK starostka Martina Kohoutová (NK ZA DĚTŘICHOV).

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu v kraji nejvíce napršelo při bouřce ve Frýdlantu. Bylo to přes 50 milimetrů a potok Řasnice se tam dostal na druhý povodňový stupeň. Hasiči měli v souvislosti s bouřkami ráno v kraji kolem 20 zásahů. V několika případech šlo o spadlé stromy a čerpání vody, řekla ČTK krajská mluvčí hasičů Jaroslava Benešová. "Nejčastěji jsme zasahovali právě na Frýdlantsku," dodala Benešová.

Dnes v 5:00 byla Řasnice na 18 centimetrech, o dvě hodiny později vystoupala na 94 centimetrů a kulminovala v 10:00 na 106 centimetrech. Druhý povodňový stupeň se vyhlašuje na tomto toku při dosažení 90 centimetrů, třetí při 120 centimetrech. Ve 12:30 bylo v korytě 98 centimetrů vody.

čtk