Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hasiči hlásí z Bejrútu, že jsou nasazeni půl kilometru od epicentra výbuchu a jsou v pořádku

112
07. 08. 2020 | 13:03

USAR tým, včetně hasičských kynologů a statika, dnes čeká další den v náročných podmínkách. Místo nasazení je opět v oblasti cca 500 metrů od epicentra výbuchu poblíž sila. Střídání družstev je plánováno po šesti hodinách. Během dne se tým bude přesouvat do nového sektoru. Všichni členové týmu jsou v pořádku, hlásí z Bejrútu FB profil HZS LK.

Hasbejrut
Foto: FB HZS LK

V českém speciálním týmu hasičů USAR jsou i tři hasiči z Libereckého kraje, dva kynologové se psy a specialista na statiku. Tým USAR je cvičený na vyprošťování lidí zavalených v troskách. Do Libanonu vyrazil 5. srpna šestatřicetičlenný tým, většinu z něj tvoří pražští hasiči.

Dvě gigantické exploze v bejrútském přístavu, které v úterý poničily několik čtvrtí, si vyžádaly podle údajů Libanonského červeného kříže přes stovku mrtvých a více než 4000 zraněných. Příčiny katastrofy jsou zatím nejasné. Libanonský premiér Hasan Dijáb uvedl, že pravděpodobně explodovaly tuny dusičnanu amonného, které byly v přístavu uskladněny.

fb, čtk

Foto: FB HZS LK