Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hasiči měli letos o Vánocích kvůli počasí 340 výjezdů, loni 50. Odstraňovali následky silného větru a velké vody

112
27. 12. 2023 | 14:23

Pro hasiče v Libereckém kraji byly letošní Vánoce výrazně náročnější než loňské. Před rokem měli za tři vánoční dny kolem 50 výjezdů, letos 340. Zásahy se týkaly především odstraňování následků silného větru a velké vody. V tiskové zprávě o tom dnes informovala krajská mluvčí hasičů Jaroslava Benešová.

hasiči strom
Foto: HZS LK

Nejvíce hasiče o vánočních svátcích zaměstnaly popadané stromy, kdy je odstraňovali ve 160 případech. Likvidovali je hlavně o Štědrém dnu, kdy k nim měli 130 výjezdů. Nejnáročnější bylo pro hasiče odstraňování stromu, který v Peřimově nedaleko Jilemnice spadl přes silnici na střechu roubeného domu. Jeho obyvatelé vyvázli bez zranění.

"Během prvního svátku vánočního pak vzhledem k tání sněhu a dešťovým přeháňkám ve výjezdové činnosti převládalo čerpání vody a provádění protipovodňových opatření, monitoring vodních toků. I druhý svátek vánoční stejně jako celé Vánoce se vzhledem k počasí nesly v duchu technických pomocí," dodala Benešová. Vodu ze zatopených sklepů a dalších míst odčerpávali hasiči ve 49 případech a při dalších 38 výjezdech prováděli protipovodňová opatření a odstraňovali nebezpečné stavy.

čtk