Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hasiči v Liberci, Jablonci a České Lípě mají nové pomocníky. Dokáží řezat vodním paprskem

112
05. 06. 2023 | 16:36

Hasiči v Libereckém kraji získali tři nové cisterny za 29,3 milionu korun. Vybavené jsou systémem CCS Cobra, který umožňuje řezání materiálů vodním paprskem a hašení vodní mlhou. V tiskové zprávě o tom informovala krajská mluvčí hasičů Jaroslava Benešová.

hasScabia
Foto: HZS LK

Cisteren vybavených tímto systémem tak mají hasiči v kraji už deset, zařízení pořízená do nových cisteren ale umožňují širší využití. "U nově dodaných zařízení CCS Cobra je navíc kromě abraziva možnost přidat i smáčedlo, které snižuje povrchové napětí vody, což je využitelné při hašení požárů elektromobilů," uvedl Filip Drchota, velitel stanice Česká Lípa, která dostala jeden ze tří nových vozů. Další dvě nové cisterny získali hasiči v Liberci a Jablonci nad Nisou.

Nové cisterny na podvozku Scania budou hasiči využívat u všech typů zásahů, součástí jejich výbavy je i takzvaný CAN-BUS. "Systém vyhodnocuje například množství hasiv včetně doby zbývající do jejich vyčerpání, umožňuje automatické plnění nádrže na vodu. Dále zařízení například hlídá správný chod čerpadla, detekuje vysunutí osvětlovacího stožáru a poskytuje obsluhujícím hasičům řadu užitečných informací o vozidle," dodala Benešová.

Profesionální hasiči mají v Libereckém kraji k dispozici 32 cisternových automobilových stříkaček (CAS), převažují vozidla se stářím do devíti let. Nejstarší CAS je velkokapacitní pro objemové hašení z roku 1989. "Slouží na stanici v Doksech," dodala pro ČTK mluvčí hasičů.

čtk