Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hasiči vyjeli v souvislosti s orkánem Sabine ke třem stovkám událostí, výjezdové jednotky byly posíleny na 900 mužů

112
10. 02. 2020 | 17:17

V souvislosti s výstrahou na extrémně silný vítr hasičský záchranný sbor posiloval počet příslušníků jak na Krajské informační a operační středisko HZS LK, tak i v řadách výjezdových jednotek. 

hasiči sabine 3
Pád stromu v Jevišovicích, foto: HZS LK

Jednalo se o posílení celkem 40 příslušníků. Dobrovolné jednotky byly informovány a pověřeny monitoringem svých zásahových obvodů. Liberecký kraj vydal doporučení rodičům, aby v pondělí 10. února 2020 nechali své děti kvůli bezpečnosti doma a neposílali je do škol.

Pád stromu v Jevišovicích, foto: HZS LKPrvní událost spojenou s orkánem Sabine hasiči evidovali již v neděli 9. února 2020 od 17:45 hodin, do půlnoci vyjeli hasiči v celém kraji k 30 událostem. Jednalo se zejména o popadané stromy a větve, které blokovaly plynulý provoz na komunikacích. Nejvíce událostí spojených s orkánem Sabine řešili hasiči v oblasti Frýdlantského výběžku, v průběhu dne se však situace gradovala v celém kraji. Silnice II/592 z Kryštofova Údolí na Andělskou horu byla zcela uzavřena z důvodu spadlých stromů přes celou komunikaci. Provoz tam byl obnoven v 10:30 hod. V Raspenavě vyjeli hasiči ke spadlému stromu na rodinný dům, jehož odstranění řešilo město spolu s dobrovolnou jednotkou.Pád stromu v Jevišovicích, foto: HZS LKK 10. hodině vyjeli hasiči v Libereckém kraji již k 85 událostem spojených se silným větrem. Bez proudu v Libereckém kraji bylo k 10. hodině 882 lidí. Zasaženy byly oblasti Kryštofova Údolí, Benešova u Semil a Českolipska.

Pád stromu Raspenava, foto: HZS LK

Ve 12 hodin udeřil orkán Sabine ve druhé vlně a operační středisko bylo doslova zahlceno volajícími. Během chvíle hasiči řešili 140 událostí. Jednalo se zejména o popadané stromy přes komunikaci, v některých případech byla komunikace zcela nebo částečně neprůjezdná. V souvislosti s orkánem Sabine došlo po pádu stromu ke zranění ženy ve Starých Splavech, druhá žena byla zraněna v důsledku dopravní nehody v České Lípě. Objevily se také případy utržených nebo poškozených střech rodinných domů, garáží nebo průmyslových objektů. Hasiči řešili popadané stromy na dráty elektrického vedení nebo na železniční koleje. Mimořádné události po celém kraji řešilo více než 900 hasičů. K 16 hodině řešili hasiči více než 300 událostí.

HZS LK/ Lucie Hložková