Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hasiči vyjížděli k devíti požárům, odklízeli i spadlé stromy a jeden hořící autovrak v lese

112
19. 06. 2022 | 17:35

AKTUALIZOVÁNO: Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli dnes od rána již k devíti požárům, většinou na Českolipsku, hasili hlavně na loukách nebo v lesních porostech, ale také jeden hořící autovrak v lese. Odklízeli i čtyři stromy, které nevydržely nápor větru. Odpoledne vyjeli hasiči k nahlášenému požáru lesního porostu v Holanech na Českolipsku, řekla ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Eva Klímová. U dvou požárů dnes zasahovali také hasiči v sousedním Ústeckém kraji.

hasiči auto FVnboSgXsAEbzYJ
Foto: Twitter/HZS LK

Požár lesa v Holanech na Českolipsku se podle Klímové podařilo lokalizovat kolem 18:30. "Hořelo ve skalnatém terénu, převážná část rozlohy ve svahu skály, menší rozsah požářiště byl pod skálou. Na hašení použili hasiči pět proudů," doplnila mluvčí hasičů. Na nebezpečných místech, kde je skála příliš strmá, museli podle Klímové hasiči použít lezeckou techniku.

Foto: Twitter/HZS LKKvůli suchu a vysokým teplotám platí v celé zemi varování před vznikem požárů. V Libereckém kraji je vysoké riziko požáru podle Klímové hlavně na Českolipsku, hasiči tam také dnes vyjížděli už k šesti požárům. Většího rozsahu byl podle Klímové i požár sena na louce ve Vratislavicích nad Nisou, kde hořelo na ploše zhruba tisíc metrů čtverečních. V dalších případech šlo o menší požáry. Problémem je podle ní nejen sucho, ale také vítr.

Ke dvěma požárům vyjížděli dnes odpoledne hasiči v sousedním Ústeckém kraji. Podle mluvčího hasičů Lukáše Marvana hořel u obce Vysoká Pec - Podhůří na Chomutovsku les na ploše zhruba 1500 metrů čtverečních. Oheň už se podařilo lokalizovat, na místě bylo sedm jednotek. Druhý stupeň poplachu vyhlásili hasiči kvůli požáru lesního porostu u Počapel na Litoměřicku. Oheň se tam šířil i do pole. Během hodiny se ale podle Marvana podařilo pěti jednotkám oheň zlikvidovat.

Holany, foto: Twitter/HZS LK Zásahy jsou v současných podmínkách pro hasiče extrémně náročné, v Libereckém kraji překročily po poledni teploty na většině míst 30 stupňů Celsia, v sousedním Ústeckém kraji byly často ještě o pět stupňů vyšší. Tisíce lidí proto dnes zaplnily pláže přehrad a vodních ploch, koupaliště byla podle zjištění ČTK plná. Teploměry dnes vyšplhaly v Ústeckém kraji až k 38 stupňům, v Libereckém bylo o něco méně, v noci se očekávají bouřky.

čtk