Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hledač kovů nalezl na Českolipsku skoro 100 kilogramů munice z války, hlavně střelivo do kulometů

112
11. 06. 2019 | 16:20

Hledač kovů nalezl v lese u Hradčan na Českolipsku bezmála 100 kilogramů pěchotní munice z druhé světové války. Šlo hlavně o střelivo pro kulomety. Na webu policie o tom informoval policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

kulomet
ilustrační foto

"Nálezce místo označil a okamžitě vyrozuměl policisty. Přivolaný pyrotechnik vše zajistil a převezl ke zneškodnění," uvedl mluvčí. Munici nalezl čtyřicetiletý muž v sobotu kolem 15:00. Když jeho detektor zaznamenal poměrně velké ložisko něčeho kovového, rozhodl se nález vykopat. "Pro hledače bylo překvapením, kolik kusů munice stále a stále vyzvedával z písčité půdy," uvedl Robovský.

Hlavní část nálezu pěchotní munice podle něj tvořily nábojnice ráže 7.92 typu Mauser, které se používaly například do německého kulometu MG 42. "Další podíl tvořily osmimilimetrové nábojnice Lebel a několik kusů nábojnic ráže 7.62. Ty se hojně využívaly jako střelivo například do sovětských karabin Mosin - Nagant," dodal mluvčí.

čtk