Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hlídka jabloneckých strážníků poskytla první pomoc muži v bezvědomí, použili externí defibrilátor

112
15. 11. 2019 | 7:41

Účinnou první pomoc poskytla hlídka Městské policie Jablonec n. N. v ulici U Přehrady. Muže srazilo projíždějící auto a on zůstal ležet v bezvědomí. Nehoda se stala nedalo vjezdu do zdejší mateřské školy. Hlídka MP byla v té době právě na stejném místě a byla svědkem, jak projíždějící auto pracovníka technické firmy srazilo a ujelo,

MPJN
ilustrační foto

„Strážníci okamžitě začali poskytovat muži první pomoc, k použití si připravili také přístroj AED neboli automatizovaný externí defibrilátor,“ vysvětluje ředitel MP Roman Šípek. Podle jeho slov se hlídce podařilo sraženého muže probrat. „Byl silně otřesený a stěžoval si na bolest hlavy. Hlídka už během poskytování první pomoci okamžitě volala rychlou záchrannou službu a s operátorkou telefonicky konzultovala všechny své kroky,“ dodává Šípek.

Přestože byli oba strážníci zaměstnání mužem v bezvědomí, stačili ještě zjistit totožnost svědků dopravní nehody i samotného pachatele, kterého následně předali hlídce Policie ČR.

Automatizovaný externí defibrilátor (AED) má jablonecká MP k dispozici od středy 23. října. Přístroj stál 40 tis. korun, je ve výbavě výjezdového vozidla a městská policie jej zakoupila z vlastních prostředků.

Preventista zaměřil přednášku o dopravě na seniory

Téměř šedesátka seniorů z Jablonce nad Nisou a Semilska se sešla ve Spolkovém domě ve Floriánově ulici na konferenci Senioři 2019. Kromě přednášek jiných organizací se tu prezentovala také jablonecká městská policie. Hovořilo se o bezpečnosti v dopravě.

Podtitulem cyklu přednášek bylo Vědět, znamená umět pomoci. Celou akci organizovalo několik subjektů, a to například Oblastní spolek Českého červeného kříže, Liberecký kraj, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Senioři v krajích i Evropský sociální fond EU. „Městská policie vedle přispěla přednáškou s dopravní tématikou, zaměřenou zvláště na seniory,“ konstatoval Miloslav Lejsek, referent prevence kriminality a vzdělávání MP Jablonec nad Nisou. Přednášku preventista doplnil o interaktivní prezentaci a předal účastníkům malý dárek.

V Jablonci schází šest strážníků

Jablonecké městské policii chybí strážníci. K 1. prosinci tohoto roku jich má ve stavu 44, což znamená, že chybí šest strážníků. Proto vyhlásila výběrové řízení na nové strážníky.

„Máme vyhlášené dlouhodobě výběrové řízení k přijetí nových strážníků a v současné době probíhá jedno. Připravili jsme náborový klip, podmínky k přijetí jsou přístupné na našich stránkách,“ říká ředitel MP Jablonec nad Nisou Roman Šípek s tím, že průměrný plat strážníka činí zhruba 30 tisíc korun. „Jeho výše hodně záleží na počtu směn s příplatkem za víkend, noční a za práci ve svátek nebo přes čas,“ dodává Šípek s tím, že zájemci musí splnit několik hlavních kritérií, například mít motivaci a chuť pomáhat občanům v náročných životních situacích, být psychicky odolný, zdravý a komunikativní. „Strážníkem se může stát prakticky každý občan České republiky, který splní základní podmínky obsažené v zákoně o obecní policii a ve vnitřních předpisech jablonecké městské policie,“ upřesňuje ředitel.

JN/Jana Fričová