Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Horská služba na Frýdlantském cimbuří pomohla za asistence vrtulníku turistovi se zlomeným bércem

112
21. 06. 2021 | 7:34

Pětapadesátiletý turista si v sobotu odpoledne při sestupu z Frýdlantského cimbuří nad Bílým Potokem zlomil nohu v bérci, Horská služba zasahovala z vrtulníku. Výjezd HS začal přibližně kolem půl třetí a rovnou startoval i vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce, který cestou nabral leteckého záchranáře Horské služby.

„Naši dva kolegové vyrazili k pánovi zespoda, ale bylo vzhledem k terénu, ve kterém k nehodě došlo, jasné, že transport zraněného po zemi by trval velice dlouho. Na místě jsme proto k turistovi slanili,“ uvedl k okolnostem záchrany Jan Dvořák, zasahující letecký záchranář Horské služby Jizerské hory.

Záchranáři na místě muže ošetřili a dohodli se s posádkou vrtulníku, že muže i s nimi vyzvedne v podvěsu. „Pak s námi vrtulník přeletěl na místo, kde mohl přistát, a posádka zraněného přeložila. Následně jej transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Liberci,“ doplnil Jan Dvořák s tím, že pozemní transport z místa nehody by trval přibližně hodinu, což nebylo vzhledem k bolestem, kterými turista trpěl, a tropickému počasí vhodné.

Krásné slunečné počasí přilákalo tento víkend do Jizerských hor opět nebývale velké množství turistů či cyklistů. „Jen do dnešního poledne máme za sebou několik zásahů u nehod milovníků horských kol či koloběžkářů. Kromě toho jsme museli vyjíždět i k jedné prudké alergické reakci po bodnutí hmyzem,“ komentoval dění v pohoří David Savický, náčelník Horské služby Jizerské hory.

www.horskasluzba.cz