Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

K požáru ubytovny v České Lípě vyjelo deset jednotek hasičů, museli evakuovat 32 lidí

112
10. 12. 2019 | 18:44

AKTUALIZOVÁNO: Hasiči museli dnes večer evakuovat v České Lípě 32 lidí kvůli požáru třípodlažní budovu ve Svojsíkově ulici. Část využila náhradní ubytování, zbytek zůstane dočasně u známých a příbuzných. Nikdo zraněn nebyl. ČTK to dnes řekla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková. Příčina a výše škod se budou teprve zjišťovat.

hasCLdum
Foto: HZS

O požáru se hasiči dozvěděli po 15:00. "Zasažena byla střešní konstrukce a půdní prostory. Požár se začal šířit postupně i do obytné části objektu," uvedla Hložková. Podle ní museli proto evakuovat 32 lidí. "Z toho 12 přímo ze zasažené budovy a ostatní ze sousedního objektu," řekla mluvčí. Lidé nemuseli stát venku v zimě, využili evakuační autobus hasičů povolaný z Jablonce nad Nisou. "Náhradní ubytování v Zákupech využilo celkem 16 osob. Ostatní zůstanou u příbuzných či známých," řekla Hložková.

Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu, požár likvidovalo deset jednotek. Šíření požáru se podařilo zastavit před 18:00. "Požár jsme lokalizovali. Nasadili jsme šest vodních proudů," dodala Hložková. Hasiči museli také vyříznout otvor na střeše speciálním zařízením CCS Cobra, aby zabránili šíření horkého kouře ve střeše. Speciální zařízení dokáže pomocí vodního paprsku proříznout různé materiály a uvnitř rozprášit vodní mlhu. Ta zchlazuje místo požáru a hasí a hasiči nemusejí vstupovat do nebezpečných prostor.

čtk

Ve středu dopoledne proběhlo ohledání místa požářiště, a to i se služebním psem určeným na vyhledávání akcelerantů hoření. Během provedeného ohledání nebyla nalezena žádná místa, ve kterých by se nacházely akceleranty hoření. Kriminalisté z Oddělení obecné kriminality v České Lípě, kteří celý případ nyní šetří, dosud na základě provedeného šetření nevyloučili jako příčinu požáru nedbalost ani úmyslné jednání neznámé osoby. Během tohoto ohledání zjistili, že ohnisko požáru bylo v jednom z bytů v uvedené ubytovně. Českolipští kriminalisté budou i nadále celou událost šetřit a v souvislosti s tím budou probíhat také výslechy obyvatel ubytovny a řady dalších svědků.

pčr

Foto: HZS