Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

K požárům budov vyjížděli hasiči o víkendu napříč celým krajem

112
25. 11. 2019 | 9:27

Hned několik požárů nízkých či výškových budov řešili tento víkend hasiči napříč celým krajem. Jednalo se celkem o sedm případů. Například o požár pergoly u rodinného domu, požár přístavku u rodinného domu, požár ohřívače v koupelně, požár sazí v komíně nebo požár hořlavého materiálu vlivem povrchové teploty spotřebiče. Ve dvou případech šlo však o několikahodinový zásah. 

HZSjablonec
Zásah v Jablonci n. N. Foto: HZS

V Želeném Brodě na Jablonecku vyjíždělo k požáru půdního prostoru v činžovním domě osm jednotek hasičů. Požár byl na Krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje ohlášen ve 4:44 hodin a vyhlášen byl okamžitě druhý stupeň požárního poplachu. Po příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že se jedná již o pokročilé stádium hoření, plameny již šlehaly z okna střechy. Hasiči z objektu evakuovali celkem tři osoby a další dvě osoby zachránili. U jedné z osob došlo k vážnému popálení a druhá osoba se nadýchala zplodin hoření. Jelikož činžovní dům disponoval plechovou střechu a nacházel se v husté zástavbě, bylo pro hasiče komplikované se k požáru dostat. Na likvidaci požáru nasadili CCS COBRA a pomocí výškové techniky se jim podařilo dostat na střechu. Požár se nacházel v uzavřené půdní místnosti. Lokalizovat se ho podařilo v 9:29 hodin a zlikvidovat v 16:26 hodin. Kvůli silnému zakouření hasiči po celou dobu zasahovali v dýchací technice. Vzhledem k náročnosti zásahu byl povolán také speciální kontejner pro doplňování vzduchových lahví. Celková škoda události byla stanovena vyšetřovatelem příčin požáru na 1,5 mil. Kč. Hasiči svým zásahem uchránili majetek v hodnotě 3,5 mil. Kč. Příčina události je v šetření. Na místě zasahovaly jednotky: Stanice Liberec, Stanice Semily, Stanice Jablonec n. Nisou, JSDH Železný Brod, Koberovy, Železný Brod – Těpeře.

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen také přímo v Jablonci nad Nisou, kde se jednalo o požár v bytovém domě. Na místo vyjelo okamžitě šest jednotek hasičů. Průzkumem hasiči zjistili, že se jednalo o požár jídla na plotně. K likvidaci požáru hasiči nasadili speciální zařízení CCS COBRA a vysokotlaké proudy. Poté provedli rozebrání stropních podhledů a dohašovali skrytá ohniska ve stropě a ventilaci. Na místo události byl povolán pracovník krizového oddělení města kvůli zajištění náhradního ubytování pro 11 rodin. U jedné z osob došlo k nadýchání zplodin hoření a do péče si jí převzala zdravotní záchranná služba. Celková škoda události byla vyčíslena na 1,5 mil. Kč. Uchránit se hasičům podařilo 14,5 mil. Kč. Zasahující jednotky: Stanice Jablonec n. Nisou, stanice Liberec, Stanice Semily, JSDH Jablonec n Nisou – Paseky, Jablonec n Nisou – Kokonín, Jablonec n Nisou – Proseč n. Nisou

HZS/Lucie Hložková

Obyvatelé vyhořelého domu v Perlové ulici se dnes vrátí domů

V sobotu hořel dům v jablonecké Perlové ulici a jeho obyvatelé jej museli opustit. Dnes odpoledne se budou moci vrátit do svých bytů.

„V domě žije 12 rodin, celkem 24 osob. V sobotu jsme evakuovali devět lidí a nabídli jim náhradní ubytování,“ říká Vratislav Pavlín, vedoucí oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu. Sedm lidí si našlo posléze vlastní ubytování, do dnešního dne je v krizovém bydlení v budově městské policie jeden manželský pár. „Vlastníci domu se ke škodám staví velmi aktivně. Byt, který byl ohněm nejvíce postižený, je prázdný, ostatní nájemníci se budou moci do svých bytů vrátit během dnešního odpoledne,“ konstatuje Pavlín s tím, že příčinu požáru vyšetřuje Policie ČR a hasiči.

JN/Jana Fričová