Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký senior chtěl investovat do kryptoměny, přišel o více než tři miliony korun

112
31. 07. 2023 | 10:57

AKTUALIZOVÁNO: Obětí internetových podvodníků se stal dvaasedmdesátiletý muž z Liberce, investovat chtěl do kryptoměny a v průběhu jediného roku přišel postupně o 3,109 milionu korun. Na účtu mu zbyl jediný dolar, uveda na webu krajská policejní mluvčí Klára Jeníčková. Podvod v současné době vyšetřují krajští kriminalisté, pachatelům hrozí v případě dopadení až osmileté vězení.

"Loni v červnu se muži v jeho počítači zobrazila reklama o investování do virtuální měny. Objevila se i přesto, že nikdy žádné takové stránky či informace nevyhledával. Zajímavou reklamu odklikl a vyplnil požadované kontaktní údaje. Ještě téhož dne se mu ozval z údajné obchodní investiční společnosti člověk, který ho instruoval po telefonu k první platbě a založení účtu s přehledem vložených investic. Tím, že mohl své investice sledovat, na něj společnost nepůsobila klamavým dojmem," popsala začátek podvodu policejní mluvčí.

Zástupci firmy muži prostřednictvím telefonních hovorů poskytovali falešné informace o fungování investic a navedli ho přes zaslaný odkaz k instalaci programu se vzdáleným přístupem k jeho počítači. "Platby přes internetové bankovnictví vždy na základě komunikace s poradci potvrdil ve svém mobilním telefonu. S mužem komunikovalo několik lidí, a postupně tak prostřednictvím vzdáleného přístupu s jeho vědomím proběhlo od loňského června do července letošního roku 21 plateb ve výši 3,109.000 korun," doplnila Jeníčková.

Ve chvíli, kdy chtěl ale muž své peníze ze založeného účtu vybrat, s ním společnost přestala komunikovat. "Následnou kontrolou účtu zjistil, že mu na něm zbyl jeden dolar. Podvod nám pak oznámil," dodala mluvčí. Případů internetových podvodů podle policie přibývá, denně řeší policie v kraji v průměru čtyři až pět případů kyberkriminality. Za celý loňský rok vyšetřovali policisté v Libereckém kraji 918 případů ve spojení s kyberprostorem, o rok dříve jich bylo 545.

Policie doporučuje při obchodování s kryptoměnou obezřetnost. V případě investic do neznámých projektů radí ověřit si obchodníka z více zdrojů, dávat si pozor na možné překlepy a správné URL webových stránek. "Nikdy nesdělujte heslo ke krypto peněžence, to požaduje jen podvodník. Ignorujte e-maily a zprávy, které od vás požadují přihlášení do burzy/peněženky přes přiložený odkaz. Neumožňujte neznámým lidem vzdálenou správu vašeho počítače a věnujte pozornost tomu, co na svém počítači potvrzujete nebo stahujete," doporučuje Jeníková.

čtk

Klíčové zásady, které byste měli při obchodování s kryptoměnou dodržovat:

- v případě investic do neznámých projektů si je ověřte z více zdrojů

- dávejte pozor na možné překlepy a správné URL web stránek

- nikdy nesdělujte heslo ke krypto peněžence, to požaduje jen podvodník

- ignorujte e-maily a zprávy, které od vás požadují přihlášení do burzy/peněženky přes přiložený odkaz

- neumožňujte neznámým lidem vzdálenou správu vašeho počítače a věnujte pozornost tomu, co na svém počítači potvrzujete nebo stahujete

- Pokud chcete své úspory zúročit, kontaktujte profesionálního finančního poradce s řádnou registrací, kterou si v tomto odkazu můžete ověřit.

PČR/Klára Jeníčková