Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečtí hasiči trénovali na zamrzlé přehradě Fojtka záchranu osoby propadlé do ledu

112
11. 03. 2023 | 5:39

Minulý víkend se členové čtyř jednotek dobrovolných hasičů města Liberce (Vratislavice n/N, Machnín, Růžodol I, Krásná Studánka) a jedné jednotky z Jablonce nad Nisou (Jablonecké Paseky) zúčastnili na přehradě Fojtka odborného výcviku „Záchrana osoby propadlé do ledu“, který pro ně připravila Vodní a potápěčská záchranná služba Liberec.

hasiči voda3 img 0900-kopie
Foto: LB

Díky změně počasí bylo možno trénovat v ideálních podmínkách, na ledové pokrývce o tloušťce cca 5 cm, která byla na samé hranici únosnosti. Vytvářela tak reálné podmínky, kdy dochází k situacím, jejichž řešení hasiči nacvičují.

Po teorii, která proběhla na hasičské zbrojnici v Krásné Studánce si hasiči na třech stanovištích procvičili bezpečný pohyb po zamrzlé hladině, používání suchých obleků, různé způsoby záchrany za použití prostředků ze své výbavy. Postupně si vyzkoušeli záchranu pomocí házecího pytlíku, záchranného kruhu, záchranné smyce, hliníkového žebříku, páteřové desky a také osobní záchranu, kdy zasahující hasič musí do vody přímo k zachraňovanému.

Cvičící si vyzkoušeli i sebezáchranu, která byla ztížena slabým a praskajícím ledem. Na závěr proběhlo obvyklé, krátké vyhodnocení výcviku.

www.liberec.cz