Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečtí kriminalisté vyšetřovali dva případy podvodů s ojetými vozy,  pachatel se zaměřil na inzerovaná auta

112
18. 06. 2021 | 5:44

Běžné podvody mají stále stejné scénáře, připravit pokud možno lstí někoho o jeho majetek. Roli v tom hraje především rafinovanost pachatele a důvěřivost oběti. Nejinak tomu bylo i v případech, které v průběhu května kriminalisté vyšetřovali. Závěry vyšetřování však přinesly několik zajímavých momentů.

AUTO kradené
Foto: PČR

Na počátku května se majiteli osobního automobilu ozval kupec. Fotografie vozidla k prodeji již nějaký čas figurovaly na jednom z inzertních internetových portálů. Zájemce prostřednictvím emailové korespondence a mobilních hovorů majitele oslovil s tím, že má o inzerované vozidlo zájem. Několikrát ujišťoval inzerenta o svém skutečném záměru vozidlo koupit a své nadšení o vůz podporoval smyšlenými legendami, pravděpodobně aby dodal dialogu na vážnosti.

Oba muži se domluvili na tom kdy, kde a za jakých podmínek si může kupující vozidlo prohlédnout. Ještě před příjezdem na místo setkání několikrát ujišťoval kupující prodávajícího, že z jeho strany dohoda samozřejmě platí. Potvrzoval například, že je již na cestě. Že vůz stejné značky v minulosti již vlastnil a byl s ním nadmíru spokojený. Příkladně se pokoušel u prodejce docílit pocitu důvěry. 46letý zájemce o Audinu se s majitelem vozu skutečně setkal. Vystupoval seriózně. Předal mu dokonce svůj doklad totožnosti proto, aby mohli okamžitě sepsat kupní smlouvu. Během dialogu se recidivista domluvil s majitelem také na tom, že by si vozidlo chtěl projet a navštívit autorizovaný servis, jehož je zaměstnancem, a v němž mu historii auta ověří. Majitel souhlasil.

Vyjel tedy před bránu areálu firmy, vystoupil z vozu a šel bránu zavřít. Filuta toho okamžitě využil a usedl za volant nastartované Audi A6 Avant. Sešlápl plyn a zmizel v prachu. Za volantem snadno získaného vozidla se recidivista projel Libercem. Zvládl se pochlubit přítelkyni, která neměla o jeho aktivitách ani zdání a poté odjel na Jablonecko. Tam už měl domluvený prodej auta. U jednoho z obchodů s potravinami vozidlo prodal známému známého, za částku 16tisíc korun. Nutno podotknout, že si skutečný majitel vozidlo cenil na částku 105 tisíc korun.

Foto: PČRO necelý týden později se 46letý recidivista dohodl s dalším prodávajícím, který na internetovém portálu inzeroval prodej Škody Octavie. Stejný scénář. Domluvili se na místě a času obhlídky vozu. Následovala dohoda o projetí vozidla. Majitel o důvěryhodnosti zájemce zřejmě neměl pochyb, a tak s projížďkou souhlasil. V průběhu toho požádal 46letý muž majitele, aby si vyměnili místa, že se chce také projet, aby zjistil, jak vozidlo reaguje. Kupující si přesedl za volant a požádal majitele, aby mohl s vozem zajet pro svou známou, která je vlastně tou, kdo chce skutečně Octavii koupit. Majitel souhlasil. Uběhl nějaký čas. Muž a vůz nikde.

Podvodník s Octavií v hodnotě 335tisíc zmizel. I v tomto případě se recidivista s „novým“ vozidlem přijel pochlubit své přítelkyni. Mezitím se mu v hlavě zrodil nápad. Nabídl majiteli obchod. Vůz mu vrátí, pokud mu bude zaplaceno 30tisíc. Domluvili se. Na místo obchodu vyslal recidivista svou přítelkyni. Ta však neměla ani tušení, o co se jedná, když se s mužem na jedné z Libereckých benzinek sešla. Měla pouze převzít peníze. Za co byly, nezjišťovala. K obchodu však z nějakého důvodu nedošlo. Majitel odjel, žena pak také. Nedaleko od místa setkání ji kontrolovali policisté. Řídila pod vlivem drog. Majiteli Octavie došla trpělivost a případ okamžitě oznámil na policii. Strážci zákona hned příští den vozidlo našli odstavené na periferii Liberce.

Vzhledem k tomu, že se recidivista při obchodech prokazoval doklady totožnosti, a podle svědků fotografie na dokladech skutečně odpovídaly popisu osoby, která jim odjela s vozidly, kriminalisté oba případy spojili a začali okamžitě vyšetřovat. 

Zloducha zadrželi o pár dní později. Krátce poté, co vydíral bývalého známého své současné přítelkyně. Ta mu zřejmě v nestřeženém okamžiku prozradila jméno svého kamaráda a recidivistovi se v hlavě zrodil další plán. Plán, jak někoho připravit o peníze. Recidivistu napadlo, že za úplatu 10tisíc korun pomlčí před rodinou nic netušícího muže o jeho dřívější komunikaci s recidivistovou současnou přítelkyní. Z mobilního telefonu své přítelkyně tedy recidivista odeslal muži několik zpráv s tím, že by ho chtěla vidět. Nic netušící muž se chytil do pasti. Dali si sraz na předem smluveném místě s tím, že spolu vyrazí mimo město vyzvednout nějakou finanční pohledávku. Žena však měla od recidivisty instrukce, že si má od kamaráda vypůjčit vozidlo a před cestou do něho natankovat pohonné hmoty. Prý u strýčka ve firmě, kam může vjet vozem jen ona sama. Co má její současný přítel v úmyslu, však vůbec netušila. Jakmile jí bývalý kamarád vozidlo zapůjčil na onu nezbytně nutnou dobu, řídila se žena dalšími recidivistovými pokyny. Navedl ji během jízdy na místo, kde na ni již čekal s vymyšlenou léčkou. Poté, co mladá žena s vozem dorazila, vzal 46letý recidivista klíčky od vozu a jejímu bývalému kamarádovi zavolal jako strýček. V hovoru mu vytýkal kamarádství se ženou s tím, že vše sdělí mužově rodině. Za to, aby mlčel, chtěl peníze. Konkrétně 10 tisíc korun. Překvapený muž u sebe dostatečnou hotovost neměl. Recidivista si tedy jako zástavu do doby zaplacení vzal z vozu veškeré věci. Oba muži se o několik minut později setkali a došlo k předání části peněz za vozidlo s tím, že věci z vozu budou vráceny poté, co dojde k doplacení zbylého obnosu.

V tuto dobu již byli kriminalisté 46letému recidivistovi na stopě. S mužovým popisem a skutky, kterých se dopustil v předchozích dvou případech, byly seznámeny všechny policejní hlídky. Jen o několik desítek minut později jej zadrželi.

Po neodkladných administrativních úkonech putoval do policejní cely. Liberečtí kriminalisté mu následujícího dne sdělili podezření ze spáchání trestných činů krádež, podvod a vydírání. Zároveň podali podnět k návrhu na jeho vzetí do vazby. Ten byl akceptován a recidivista z Českolipska tak skončil v cele vazební věznice. V případě odsouzení mu může hrozit trest odnětí svobody od jednoho do pěti let.

PČR/Vojtěch Robovský