Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Majitelce argentinské dogy, která loni smrtelně zranila 91letou ženu, hrozí až šest let odnětí svobody

112
23. 04. 2020 | 14:15

Českolipští kriminalisté obvinili z usmrcení z nedbalosti majitelku psa, který před víc než rokem v Pihelu u Nového Boru zaútočil na jednadevadesátiletou ženu. Seniorka zemřela na následky zranění o dva dny později v nemocnici. Majitelce argentinské dogy hrozí až šest let vězení. Na webu policie o tom dnes informovala českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

pes doga argentinská
Ilustrační foto

"Z nashromážděných podkladů vyplynulo, že mezi útokem psa a smrtí seniorky existuje přímá příčinná souvislost," uvedla Baláková. Vyšetřovatel si podle ní vyžádal postupně tři znalecké posudky z oboru zdravotnictví, na jejichž vypracování čekal dlouhé měsíce. Proto se šetření protáhlo na víc než rok.

Argentinská doga napadla seniorku loni 13. února, když šla po veřejné cestě. Pes na seniorku vyběhl z pozemku místního domu, který podle policie nebyl proti jeho útěku dostatečně zabezpečený. "Podle našeho názoru, musela být obviněná srozuměná s tím, že pokud jí pes uteče, může někomu vážně ublížit. A přesto proti tomuto závažnému nebezpečí neučinila potřebná opatření," uvedla Baláková.

Seniorce způsobil pes mnohočetná zranění, kterým 15. února podlehla v nemocnici. "První pomoc jí bezprostředně po napadení poskytla posádka osobního vozidla, které náhodně projíždělo kolem místa tragédie. Tito lidé také přivolali zdravotnickou záchrannou službu," dodala mluvčí policie.

čtk