Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mistrovství ČR v požárním sportu se reprezentaci Libereckého kraje vydařilo

112
02. 09. 2019 | 19:21

O víkendu se v Ústí nad Labem konalo Mistrovství ČR profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu. Šampionátu se účastnila také reprezentace Libereckého kraje. Do Ústeckého kraje odcestovali profesionálové za HZS Libereckého kraje, dobrovolné hasiče zastupovali muži SDH Bozkov a ženy SDH Poniklá.

hasSout1
ilustrační foto z požárního sportu

Pátek patřil výstupům na cvičnou věž, sobota pak běhu jednotlivců na 100m překážek a štafetám 4x100m, nedělní program byl připraven na požární útoky.

V disciplíně výstup na cvičnou věž nás reprezentovali naši profesionální hasiči a v soutěži jednotlivců členky SDH Poniklá Šárka Jiroušová s Danou Butulovou, družstva dobrovolných hasičů v této disciplíně nesoutěží.

Mezi muži si za nás nejlépe vedl Martin Kulhavý, který s časem 15,67s obsadil 41. místo. V jednotlivcích Šárka Jiroušová časem 7,48s získala mistrovský titul v kategorii žen.

V běhu jednotlivců na 100m překážek se v kategorii muži HZS za libereckou reprezentaci nejlépe umístil Jan Kučera, který obsadil 30. místo s výsledným časem 17,20s. V kategorii muži SDH si nejlépe vedl Tomáš Blažek, reprezentující SDH Bozkov na 27. místě, s výsledným časem 17,54s. Nejlepší umístění v této disciplíně však měla reprezentantka SDH Poniklá Šárka Jiroušová, která s výsledným časem 15,37s ovládla tuto disciplínu a odváží si z Ústí nad Labem zlatou medaili. Čtvrté místo pak patřilo její kolegyni z SDH Poniklá Daně Butulové s časem 16,57s.

V následných rozbězích se poté rozhodovalo o absolutní mistryni republiky. Tou se stala Šárka Jiroušová z SDH Poniklá časem 15,64 s, před stříbrnou Danou Butulovou z SDH Poniklá s časem 16,40 a bronzovou Petrou Chovancovou z SDH Horní Lideč s časem 22,24

V podvečerní štafetě 4x100m s překážkami, svou kategorií jednoznačně ovládly ženy SDH Poniklá, když si s časem 62,85s vyběhaly první místo. Muži SDH Bozkov v této disciplíně obsadili 8. místo s časem 61,71s a muži HZS obsadili 13. místo s časem 65,54s.

Šampionát vrcholil v neděli posledním soutěžním dnem, který patřil královské disciplíně -  požárnímu útoku. V kategorii muži HZS se Liberecký kraj časem 24,84s umístil na 13. místě. V celkovém pořadí družstev pak obsadil také 13. místo s 53 body. Požární útok v kategorii muži SDH vyhrál SDH Bozkov časem 26,07 a získal tak v této disciplíně titul Mistrů republiky. V celkovém hodnocení družstev se muži SDH Bozkov umístili na 5. místě s 20 body. V kategorii žen předvedla SDH Poniklá požární útok s časem 25,97s, který stačil na 6. místo a v celkovém pořadí družstev poté obsadily krásné 2. místo.

HZS/Lucie Hložková