Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muž v podmínce "šel udělat prachy" na Českolipsko. Doma byl příliš známou firmou

112
14. 09. 2023 | 8:23

Nechtěl krást ve svém okrese, tak zaměstnal českolipské kriminalisty. V srpnu letošního roku to byly přesně dva roky od propuštění 38letého muže z Pardubicka z výkonu trestu s podmínkou. Ten však svůj pobyt na svobodě pojal po svém.  Nenapadlo ho totiž nic jiného, než ,,jít udělat prachy“, jak sám uvedl v protokolu.

V brzkých ranních hodinách na začátku měsíce srpna zavítal do výdejního skladu jedné z prodejen v Kamenickém Šenově.  Vypáčením dveří se dostal do objektu, kde z různých jemu volně přístupných prostor odcizil finanční hotovost, která byla uložena ve sklenicích ve skříních a v pokladnách. Navíc si s sebou ještě odnesl 319 kusů krabiček cigaret. Svou návštěvou způsobil škodu ve výši 302 879 korun. 

V předposledním srpnovém dni se muž vydal pro změnu do města Cvikov, kde se vloupal do zaparkovaného autobusu. Rozbil skleněnou výplň větracího okénka a tímto se protáhnul dovnitř do autobusu. Z něj odcizil drobné mince, různé cukrovinky, propisku, autolékárničku a v neposlední řadě štětku na údržbu interiéru autobusu. Zde způsobil škodu ve výši 1 464 korun.

Českolipští kriminalisté brzy objasnili a ustanovili osobu pachatele. Dne 30. srpna jsme zahájili trestní stíhání 38letého muže pro přečin pokračující krádeže vloupáním a přečin poškození cizí věci, za což muži hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.  Na svém kontě má již 14 záznamů týkajících se různé trestné činnosti a výše uvedených skutečností se dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech pro obdobný čin odsouzen nebo potrestán.

PČR/Klára Jeníčková

Nenapravitelný zloděj kradl na čerpací stanici

Muži, který si pro svůj lup tentokrát vybral čerpací stanici, policisté sdělili podezření ze spáchání trestného činu. 

V uplynulých dnech policisté z Obvodního oddělení v Jablonci nad Nisou ve zkráceném přípravném řízení sdělili třicetiletému muži podezření ze spáchání trestného činu krádež, kterého se dopustil 23. května letošního roku. Tehdy v noci kolem půl třetí hodiny násilím vnikl do venkovních boxů v areálu jedné z benzínových čerpacích stanic v Jablonci nad Nisou. Z těchto boxů následně odcizil osm čtyřlitrových láhví s kapalinou do ostřikovačů a dva pytle s uhelnými briketami – vše v celkové hodnotě 1.730,- Kč.

Podezřelý se uvedeného jednání dopustil i přesto, že byl v uplynulých třech letech za takový čin již třikrát pravomocně odsouzen dvěma rozsudky Okresního soudu v Liberci a jedním rozsudkem Obvodního soudu pro Prahu 3. Vzhledem k této skutečnosti mu nyní za spáchání uvedeného trestného činu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

PČR/Dagmar Sochorová