Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muž z Liberecka chtěl investovat do kryptoměn, přišel o víc než 1,5 milionu korun

112
10. 06. 2024 | 15:55

Neznámému podvodníkovi naletěl devětapadesátiletý muž z Liberecka, který chtěl investovat do kryptoměn. Za dva měsíce přišel o více než 1,5 milionu korun. V případě dopadení hrozí pachateli za podvod až osm let vězení. Na webu policie o tom dnes informovala její regionální mluvčí Klára Jeníčková.

bitcoin
ilustrační foto

Před obdobnými typy podvodů policie veřejnost varuje opakovaně.

V tomto případě vše začalo před dvěma lety, kdy muž na internetu kliknul na reklamu propagující investici do kryptoměny s minimálním vkladem 500 korun. "Letos v březnu muži přišel e-mail, který reagoval na tuto jeho někdejší investici a výnos z ní. Další komunikace probíhala skrze sítě," uvedla Jeníčková.

Přes ně muž podle instrukcí poslal fotografie svého občanského a řidičského průkazu včetně své fotografie kvůli "ověření" jeho založeného účtu. "Podle pokynu si také zřídil účet u kryptosměnárny a do počítače i mobilního telefonu si nainstaloval program umožňující vzdálený přístup. S jeho souhlasem osoba na druhé straně komunikační sítě prováděla díky vzdálenému přístupu transakce různých druhů," uvedla mluvčí policie.

Muži pak začaly přicházet e-maily z adres různých zahraničních bank o potížích s přeposíláním peněz nebo výzvy k zaplacením poplatků. "O těchto transakcích či založených dalších účtech však muž vůbec nevěděl. Žádné takové totiž neschválil ani nezakládal. Když odmítl uhradit poplatky, komunikace ustala. Poškozený tak během dvou měsíců přišel o více než 1,5 milionu korun. Nejen že místo investice přišel o své úspory, ale ještě bude splácet dluh bankám, od kterých si na ni (investici) půjčil," dodala Jeníčková.

čtk