Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na přechodu u křižovatky ulic Svobody a Zvolenská někdo srazil chodkyni a ujel

112
29. 11. 2019 | 10:36

V úterý 26. listopadu se dvě minuty před osmou hodinou ráno stala dopravní nehoda v Liberci v prostoru křižovatky ulic Svobody a Zvolenská. Dosud neznámý řidič s neustanoveným vozidlem jel ve směru z ulice Svobody  a při odbočování vpravo do ulice Zvolenská tam na přechodu pro chodce přehlédl přecházející chodkyni, které nedal přednost.

polIlustr4
ilustrační foto

Následně tak došlo ke střetu vozidla s chodkyní, po kterém dosud neznámý řidič s vozem ujel, aniž by splnil povinnosti, které mu v takové situaci ukládá zákon. Navíc chodkyně při střetu s vozidlem a následném pádu na vozovku utrpěla zranění, jehož charakter a doba léčení jsou předmětem probíhajícího šetření.

Policisté z Dopravního inspektorátu v Liberci nyní žádají o pomoc případné svědky celé události. Pokud občané mají jakékoliv informace, které by mohly směřovat ke zjištění totožnosti dosud neznámého řidiče a ustanovení vozidla, se kterým ujel z místa dopravní nehody, aniž by sražené chodkyni poskytl pomoc, ať je sdělí policistům osobně na kterékoliv služebně nebo telefonicky na bezplatné lince 158.

Policisté zadrželi muže, který před nimi ujížděl s odcizeným autem

V to samé úterý odpoledne krátce před patnáctou hodinou přijali policisté na lince 158 oznámení o odcizení vozidla Škoda Octavia, které bylo zaparkované v ulici Boženy Němcové v Jablonci nad Nisou. Provedeným šetřením následně zjistili, že v té době neznámý pachatel využil toho, že majitelka tento vůz neměla během parkování uzamčený. Shodou okolností hlídka policistů z jabloneckého oddělení hlídkové služby v rámci běžného výkonu v Lučanech spatřila krátce před sedmnáctou hodinou odcizené vozidlo na silnici u kostela.

Na přítomnost policistů řidič reagoval tím, že se z místa prudce rozjel a začal rychle ujíždět. Policisté za ním samozřejmě okamžitě vyjeli a snažili se o to, aby s vozem zastavil. Řidič ovšem na jejich výzvy k zastavení vozidla nereagoval, naopak ještě svoji jízdou ohrožoval další účastníky silničního provozu a vjížděl do protisměru i na chodník. Nakonec ještě v Lučanech nad Nisou po prudkém brzdění s vozidlem zastavil o obrubník a začal utíkat pryč. Při útěku opět nereagoval na výzvy zasahujících policistů. Nicméně policejní hlídka ho zadržela v okamžiku, kdy se snažil před ní utéci z prudkého srázu, což nezvládl a upadl.

Provedeným šetřením policisté zjistili, že zadržený 29letý muž skutečně využil toho, že majitelka vozidla ho řádně nezajistila. Navíc toto vozidlo řídil i přesto, že má v současné době Okresním soudem v Jablonci nad Nisou vysloven zákaz řízení motorových vozidel, a to až do března roku 2024. Alkohol u něj policisté vyloučili provedenou dechovou zkouškou, která měla negativní výsledek. Ovšem pozitivní výsledek na Amfetamin/Metamfetamin měl u provedeného orientačního testu na přítomnost omamných a psychotropních látek.

Policisté z Obvodního oddělení v Jablonci nad Nisou – Mšeně uvedenému zadrženému muži ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání trestných činů neoprávněné užívání cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázaní, za jehož spáchání mu nyní hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

PČR/Dagmar Sochorová