Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nalezenou dámskou peněženku si nepoctivec přivlatnil a cizí platební kartu použil třiadvacetkrát

112
04. 12. 2019 | 14:01

Liberečtí policisté pátrají po nepoctivém nálezci, který si 15. listopadu v odpoledních hodinách u výjezdu z parkoviště Obchodního centra Forum v centru Liberce přivlastnil dámskou peněženku.

peněženka žena
Ilustrační foto

Majitelka si ji během ukládání nákupu do vozidla odložila na kapotu a pak na ni zapomněla. To, že ji nemá, zjistila až po ujetí 25 kilometrů v Jablonném v Podještědí. V té době ji už držel v ruce  člověk, který neměl v úmyslu ji vrátit. 

V peněžence byly osobní doklady majitelky, hotovost 1 700 korun a platební karta. Tu neznámý stačil použít před jejím zablokováním třiadvacetkrát a způsobil tím další škodu za 828 korun. Pokud se nám podaří ho dopadnout, obviníme ho v této souvislosti z přečinů zatajení věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Tento případ jen ilustruje naši nepozornost, která se bude pravděpodobně ještě stupňovat v předvánočním období při běhání po nákupech a shánění dárků. Je třeba na to myslet a chránit cennosti před ztrátou nebo odcizením.

Důležité je, abychom nenosili v peněženkách příliš vysokou hotovost, neměli v blízkosti platební karty poznamenaný PIN a abychom si po každém placení uložili peněženku na bezpečné místo do skrytých vnitřních kapes oblečení nebo do kabelek se spolehlivými uzávěry. Peněženky rozhodně nepatří do kapes kalhot nebo bund a také ne do batohů, které nosíme na zádech a nemáme nad nimi žádnou kontrolu. Nedávejte zlodějům příležitost ke snadnému výdělku.

PČR/Ivana Baláková