Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Než škrtnete zápalkou, zopakujte si pravidla bezpečného chování u ohně. Jsou čarodějnice

112
30. 04. 2021 | 5:44

S koncem dubna se blíží i každoroční pálení čarodějnic. Přestože vládní opatření letos omezí i pořádání této oblíbené akce, je 30. duben dnem, kdy je riziko vzniku požárů na území Libereckého kraje výrazně vyšší. Pokud budete oheň rozdělávat samostatně, zodpovídáte zároveň za veškerá protipožární opatření. 

čarodejHasiči
archivní ilustrační foto

Proto předtím než „škrtnete zápalkou“ pod připravenou hranicí, stojí za to si připomenout pár tipů z oblasti požární ochrany.

Ohniště ohraničte 1 metr širokým pruhem bez jakýchkoliv hořlavin. Minimální vzdálenost od lesa je 50 m, u stohu je tomu dokonce 100 m. Nerozdělávejte oheň v těsné blízkosti obytných nebo hospodářských budov.

Významnou úlohu hraje počasí, pokud je delší dobu sucho a teplo je možnost vzniku požáru mnohem vyšší. Při extrémním suchu může být dokonce pálení ohňů na určitém území zcela zakázáno. Vítr zase dokáže rozfoukat žhavé uhlíky na značnou vzdálenost a založit tak požár. Proto si zjistěte aktuální meteorologickou situaci.

Hranici ze dřeva postavte tak, aby byla stabilní a nehrozilo její zhroucení mimo ohniště.

K rozdělání ohně nepoužívejte chemické hořlavé látky jako například benzín, líh či naftu. Nejen že jsou velmi nebezpečné (hrozí vám vážné popáleniny), ale zároveň je spalování chemických látek  na otevřeném ohništi zakázáno zákonem. 

Nikdy nenechávejte oheň bez dozoru osoby starší 18 let.

Mějte připravené jednoduché hasební prostředky jako je písek, hlína, lopata nebo zahradní hadici připojenou k vodovodnímu řadu.  

Po ukončení pálení je vždy třeba provést opatření zabraňující vzniku požáru. Prolijte ohniště a jeho okolí velkým množstvím vody, aby nemohlo dojít k opětovnému rozhoření, případně rozfoukání žhavých uhlíků, ty mohou zůstat nebezpečné po zdánlivém uhašení i několik dní.

V případě že dojde k nežádoucímu, nekontrolovanému hoření a hasební prostředky na místě nebudou ke zvládnutí situace stačit, volejte na tísňovou linku 112 nebo 150.

HZS LK/Jakub Sucharda