Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O víkendu bude v Libereckém kraji čtyřikrát více policistů, manévry budou kvůli Mácháči i fotbalu

112
23. 08. 2019 | 13:03

Čtyřikrát více policistů než obvykle bude o víkendu sloužit v Libereckém kraji, bude jich přes 600. Hlavním důvodem jsou dvě velké akce, festival elektronické taneční hudby Mácháč u Doks na Českolipsku a fotbalový zápas v Liberci. Na každou z těchto událostí bude nasazeno zhruba 230 až 240 policistů. Novinářům to dnes řekl krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

technoparty
ilustrační foto

"Nejsou ale jediné, je tady celá řada dalších místních akcí. Pivní slavnosti v Jablonci a další akce na Semilsku," uvedl Husák.

Největší pozornost bude však policie věnovat festivalu Mácháč, který se koná od dnešního večera až do nedělního rána na pláži Klůček u Máchova jezera. Očekává se příjezd až 10.000 lidí. Opatření policie spojená s tímto festivalem bývají každoročně největší z pravidelných kulturních akcí, které se v Libereckém kraji konají. Loni se tam podle Husáka staly dva vážné incidenty. Jedna žena v opilosti napadla tři členy ochranky a jednoho zdravotníka a v druhém případě osmačtyřicetiletý muž z Prahy v opilosti ohrožoval lidi s vozem u vstupu na festival. Policisté a celníci navíc odhalili 53 drogových deliktů a řešili desítky přestupků v dopravě.

Policie očekává, že zhruba třetina návštěvníků festivalu bude z Německa. Přítomno proto bude kolem deseti německých policistů a celníků. Nasazeni budou i policisté poříčního oddělení ze sousedního Ústeckého kraje. "Celá řada aktivit bude na pláži a v její blízkosti, takže se dá předpokládat, že lidé na všech možných plavidlech, ať už oficiálních nebo neoficiálních, se budou kolem toho místa pláže Klůček pohybovat," dodal krajský ředitel. Policie se chce zaměřit hlavně na udržení veřejného pořádku a zajištění bezpečnosti silničního provozu. I proto bude v některých úsecích rychlost snížena na 30 kilometrů v hodině.

Zhruba stejný počet policistů jako na festivalu bude podle Husáka nasazen i na nedělním prvoligovém fotbalovém utkání, v němž Liberec přivítá pražskou Spartu. Podvečerní zápas policie kvůli výtržnostem fanoušků hostů z předchozích let považuje za rizikový, očekává příjezd až 600 příznivců Sparty. Poslední větší incident policie řešila před čtyřmi lety, kdy příznivci Sparty napadli domácí fanoušky. Devět fanoušků Sparty následně policie obvinila z výtržnictví a pokusu o ublížení na zdraví.

čtk