Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

On-line kronika libereckých hasičů: Vynálezcem záchranné plachty byl velitel čety lezců František Pilze

14. 06. 2020 | 18:18

U příležitosti 75. výročí vzniku českého Požárního sboru v Liberci vznikla online kronika, která zachycuje významné události od 12. června roku 1945 až do současnosti. Kronika přináší informace o historii libereckého profesionálního sboru a také svědectví o největších a nejsložitějších zásazích.

hasHistorie2
První český požární sbor v Liberci byl založen 12. června 1945.

Sdílí rovněž památku na zesnulé hasiče a obsahuje mj. audio výpověď pamětníka Jiřího Svobody - účastníka osmičlenného družstva požárníků z libereckého požárního útvaru, kteří unikátním způsobem zdolali vrchol Ještědu, když za nepřetržitého vedení požárních hadic urazili vzdálenost 13. 300 m s převýšením 660 m z liberecké radnice na Ještěd, a to v čase 3 hodiny 40 minut 23 sekund.

Budova krajského ředitelství v Liberci, v Barvířské ulici, která byla po zakoupení městskou radou přestavěna na hasičskou zbrojnici a slavnostně předána hasičům 17. října 1909, byla původně továrnou. Zrekonstruována byla nákladem více než 52 tisíc tehdejších korun. Sbor tak získal potřebné prostory nejen pro techniku k zásahům, ale i nutné zázemí pro svou činnost.

Hasiči mají v Českých zemích velmi dlouhou tradici. Činnost hasičů není možná bez vybavení, a to je nutné soustředit na vhodném místě. Proto byl 17. října 1909 vybrán objekt bývalé továrny v ulici Barvířská číslo 29 a 30, který sloužil nejdříve jako hasičská zbrojnice, následně od 12. června 1945 jako stanice českých profesionálních hasičů, a nyní je využíván jako ředitelství Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

I když hasiči nyní využívají řadu nových technologií, tak řada principů jejich činnosti vychází z dávné minulosti, na kterou bychom neměli zapomenout. Právě liberecký hasičský sbor byl průkopníkem některých hasičských novinek, mezi které patřila např. plachta pro skluz osob z hořícího domu nebo pěnový hasicí přístroj.

Reprodukce

Na snímku výše: Cvičení libereckých hasičů za použití záchranné plachty, jejímž vynálezcem byl liberecký velitel čety lezců František Pilze. Záchranná plachta byla mnohokrát s úspěchem použita při záchraně osob, mezi které patřil dokonce i pozdější známý a populární starosta Liberce MUDr. Franz Bayer.

Více ZDE.