Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pachatele loupeže zadržel duchapřítomný řidič. Zloděj s ukradenou kabelkou daleko neutekl

112
07. 12. 2021 | 9:45

Když se dne 2. prosince vracela seniorka na Českolipsku do svého bydliště, netušila, jak nepříjemná situace jí záhy potká. Ve chvíli, kdy procházela jednou z ulic, náhle ucítila, jak do ní někdo prudce strčil. V tu chvíli zavrávorala a nejen vzhledem ke svému věku, ale i tělesné konstituci, upadla na zem.

kabelka
ilustrační foto

I přes prvotní šok cítila, že se jí někdo snaží násilně vytrhnout kabelku, kterou v tu dobu držela v pravé ruce. Ačkoliv se snažila majetek uchránit, její snaha byla marná a pachatel již záhy utíkal i s uloupenou kabelkou.

Seniorka se však nevzdala a začala volat o pomoc. A její volání se vyplatilo, neboť u ní zastavilo vozidlo a řidič se dotazoval, co se stalo. Vylíčila mu průběh celé události a muž přitakal, že jej zahlédl utíkat. Nelenili tedy ani minutu, řidič pomohl seniorce nasednout do vozu a společně se vydali pronásledovat onoho pachatele. Netrvalo dlouho, a když se muž objevil v jejich dohledu, řidič na nic nečekal, z vozu vystoupil a pachatele zadržel. Nenechal se zviklat ani jeho prosbami a sliby, že veškeré škody případně uhradí a následně jej předal policejní hlídce.

Díky tomu, že se řidič zachoval takto duchapřítomně a nebyl lhostejný k osudu seniorky, kabelka se jí vrátila i s celým obsahem. Pokud by se ochotnému občanovi nepodařilo muže zadržet, žena by byla okradena nejen o více jak deset tisíc korun, ale i o platební kartu či osobní doklady.

Zatímco této dámě jistě spadl kámen ze srdce, pachatel putoval do policejní cely a následně mu vyšetřovatel sdělil obvinění ze spáchání přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a zločinu loupeže. V případě pravomocného odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody v trvání dvou až deseti let nepodmíněně.

Preventisté Libereckého kraje se seniory pravidelně diskutují na téma rizikového chování a nástrah, které na ně v dnešním světě „číhají“. Současně se snaží radit, jak se těmto rizikovým situacím vyhnout a být obezřetný, a to nejen ústní formou, ale i propagačními materiály, které si mohou odnést a mít stále na očích. Vzhledem k tomu, že opakování je matkou moudrosti, budou naši preventisté v uvedené činnosti nadále i pokračovat.

PČR/Adéla Maňasová