Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pět desítek hasičů likvidovalo rozsáhlý požár lesního podrostu na hektarové ploše ve Studenci

112
02. 07. 2019 | 0:02

Celkem 10 jednotek hasičů bojovalo v pondělí odpoledne s rozsáhlým požárem lesního porostu v katastru obce Studenec na Semilsku. Požár byl na krajské operační a informační středisko nahlášen krátce před 14. hodinou a již podle hlášení bylo zřejmé, že se jedná o událost velkého rozsahu.

6096acz
Foto: HZS LK

Po příjezdu na místo zásahu hasiči průzkumem zjistili, že požárem je zasažen nízký porost mezi vzrostlými stromy na ploše cca 1 hektaru. Velitel zásahu okamžitě rozhodl o nasazení vodních proudů proti směru šíření požáru a na místo postupně povolal posilové jednotky.

„Zásah byl pro nás z důvodu nepřístupného terénu a velkého vedra velmi náročný" řekl velitel zásahu nprap. Miloslav Jebavý. Hasičům se podařilo zabránit rozšíření požáru na vzrostlý les a pod kontrolu jej dostali v 15:21 hod. „Bylo nutné zřídit čerpací stanoviště na rybníku v Levínské Olešnici a cisternami dopravovat vodu na požářišťě kyvadlově" uvedl dále Jebavý.

Rozsáhlý požár byl hasiči zcela zlikvidován v 16:56 hodin. Příčina vzniku požáru, způsobená škoda a uchráněné hodnoty jsou v současné době v šetření HZS LK a PČR.

Na místě zasahovaly jednotky: HZS LK - stanice Jilemnice, Semily, HZS KHK - stanice Nová Paka a SDH Jilemnice, Roztoky u Jilemnice, Nová Ves nad Popelkou, Lomnice nad Popelkou, Košťálov, Studenec a Nová Paka.

HZS LK/Daniel Mlčoch