Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po rušné silnici mezi Mimoní a Stráží p. R. pochodoval šestiletý chlapec. Měl namířeno k babičce

112
29. 05. 2020 | 13:09

Ve středu  krátce před desátou hodinou ráno projížděl vedoucí pohotovostního a eskortního oddělení libereckého krajského ředitelství ppor. Tomáš Ciešlák po silnici druhé třídy číslo 270 služebně na Doksko, když si všiml, že po krajnici ve směru od Mimoně prochází malý chlapec bez doprovodu.

kluk
ilustrační foto

Nemohl uvěřit svým očím, protože tato silnice není bezpečná ani pro dospělého chodce, natož pro dítě. Provoz je tu hustý a silnici využívají ve velké míře také nákladní vozidla a kamiony.

Okamžitě proto zastavil a chlapce posadil do svého služebního auta. Ten mu řekl, že jsou jeho rodiče v práci, a že se sám vypravil za svou babičkou. Jeho rodina přitom bydlí v Mimoni a babička v pět kilometrů vzdálených Novinách pod Ralskem. Z Mimoně ušel po této velmi rušné silnici celé tři kilometry. Zarážející je, že se ho už dříve neujal někdo z projíždějících řidičů. Chlapec si s sebou na cestu vzal igelitovou tašku, ve které měl jednu pastelku, ořezávátko a sedm korun.  Peníze prý nesl babičce. V době, kdy ho tu policista objevil, měl na sobě teplákovou soupravu a na obličeji nasazenou roušku. Bylo vidět, že jde o velmi šikovného a samostatného chlapce. Ppor. Ciešlák ho předal přivolaným mimoňským policistům a pokračoval dál ve své služební cestě. Ti potom zjistili, že maminka o odchodu svého syna nic nevěděla. Doma má na starost ještě jeho mladší sestřičku a v době jeho odchodu zrovna spala, protože byla unavená. 

Jakkoliv maminčinu únavu chápeme, její syn se ocitl na svém "výletě"  ve velkém ohrožení zdraví i života. Kromě toho, že ho mohlo srazit auto, se také mohl dostat do kontaktu s nesprávnými lidmi a zmizet neznámo kde. Z uvedeného důvodu se případem bude zabývat nejen přestupková komise českolipského městského úřadu, ale i oddělení sociálně právní ochrany dětí.

PČR/Ivana Baláková