Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pod vlivem alkoholu a bez řidičáku si zajel pro cigarety, na benzinku do Vrchlabí ale nedojel

112
12. 03. 2023 | 5:38

Ve středu nad ránem v obci Libštát neudržel 32letý řidič své osobní vozidlo tovární značky Renault Megane na silnici a havaroval najetím do stromu.  V autě cestoval sám. Nijak vážně se nezranil a po havárii odešel domů. Na renault v příkopu nás upozornili kolemjedoucí řidiči. Když jsme jeho majitele ještě v noci  navštívili u něj doma na Semilsku, přiznal se nám, že auto řídil opilý. Odběru krve na zjištění jeho aktuální hladiny alkoholu v krvi se podrobil a nadýchal 2,3 promile alkoholu s vysvětlením, že popíjel ještě po havárii.

nehoda150
Foto: PČR

Nebyl to ale jeho jediný prohřešek, protože kromě toho ani nikdy nechodil do autoškoly a nevlastní žádné řidičské oprávnění. Svou jízdu nám zdůvodnil tím, že si potřeboval nutně zakouřit a neměl doma žádné cigarety. Svěřil se nám s tím, že se snaží s tímto zlozvykem skoncovat, ale potřeba si zapálit byla v osudný večer silnější než jeho vůle. Ke vší smůle byly v tu dobu obchody i restaurace zavřené, a tak mohl cigarety sehnat už jen na benzince ve Vrchlabí.

Rozhodl se tam jet i přesto, že nemá řidičák, a že ten večer konzumoval alkohol. Risk se mu nevyplatil, protože ho ve Vrchlabí zastavila policejní hlídka, která ho podrobila dechové zkoušce s výsledkem 1,8 promile alkoholu a další jízdu mu zakázala. Tento zákaz vůbec nerespektoval a za volant později usedl znovu, aby se mohl vrátit domů. Jeho noční jízda bude mít svou dohru u soudu. Za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky mu nyní hrozí až tříletý trest odnětí svobody.

Řidiče pod vlivem alkoholu kontrolovali dopravní policisté v Držkově necelou hodinou před polednem. 

Ve středu policisté z Obvodního oddělení v Železném Brodě ve zkráceném přípravném řízení sdělili 45letému muži podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, kterého se dopustil tento týden v pondělí necelou hodinu před polednem v Držkově. Tehdy byl hlídkou policistů z Oddělení silničního dohledu v Turnově kontrolován na silnici první třídy ve směru jízdy od Železného Brodu do Tanvaldu.

Provedenou dechovou zkouškou dopravní policisté v jeho dechu neměřili hodnotu alkoholu 1,70 promile. S touto hodnotou podezřelý souhlasil a již po provedeném poučení lékařské vyšetření spojené s odběrem krve nepožadoval. Nyní mu tak za spáchání uvedeného trestného činu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Tisková mluvčí/PČR