Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podporučík Mlejnek s parťákem Exelem byli oceněni za záchranu života. Pes jako bonus získal něco na zub

06. 11. 2023 | 14:40

Za záchranu lidského života byli podporučík Václav Mlejnek se svým parťákem Exelem oceněni v anketě Statečné psí srdce v kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů. Slavnostní předávání cen již třináctého ročníku se uskutečnilo 24. října 2023 v sále Starého purkrabství na pražském Vyšehradě.

exel6
Foto: PČR

Anketu vyhlašuje nezisková organizace ANIMAL EYE ve spolupráci se záchranářským magazínem RESCUE REPORT, organizátorem ankety je ZLATÝ ZÁCHRANÁŘSKÝ KŘÍŽ.

Osobní poděkovaní a gratulace nechyběla ani od ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plk. Mgr. Libora Špráchala. Kromě předání finanční odměny podporučíku Václavu Mlejnkovi a psího krmiva, si Exelík odnesl také pořadný věnec buřtů. 

Nasazení služebního psa je nejen užitečné, ale v některých situacích může být zcela zásadní. Nejčastěji například při pátrání po pohřešované osobě v těžko dostupném terénu, při pátrání po pachateli a jeho zadržení nebo k vyhledávání omamných a psychotropních látek či výbušnin. O takovém nasazení ví své psovod Krajského ředitelství policie Libereckého kraje podporučík Václav Mlejnek a jeho služební pes Exel. 

Představte nám sebe a svého služebního psa Exela.
U Policie České republiky sloužím 24 let. Zkušenosti a znalosti jsem začal sbírat od svého nástupu na oddělení hlídkové služby v Praze od roku 1999. O čtyři roky později jsem přestoupil na obvodní oddělení v Jablonci nad Nisou. Mým cílem a snem však byla práce psovoda. To se mi o rok později splnilo. Kynologie byla a je součástí i mého osobního života.

Exel je čistokrevný sedmiletý Belgický ovčák malinois. Jeho výjimečností je skvělá schopnost vystopovat a lokalizovat pohřešovanou nebo hledanou osobu. Výborný je také i jako obranář.

Jak dlouho trvá výcvik služebního psa?
Zhruba tak mezi druhým a třetím rokem služební pes získá první atestaci. Jednou zkouškou to ale nekončí. Musíme se svými psy pravidelně cvičit a každé dva roky absolvovat zkoušky. Každý výjezdový pes musí umět celou škálu cviků z různých oblastí, jako jsou například pachové práce, obranné práce a samozřejmě poslušnost. 

Co bude s Exelem až odejde do ,,důchodu“ ?
Exelík je potomkem mého předchozího služebního psa a je s námi už od svého narození a zůstane samozřejmě i po ukončení své služby u policie.

Jaký je jeho úspěšný zákrok při výkonu služby, který Vám zůstal v paměti? 
Na začátku roku jsme v krátké době měli takové zákroky dva.  V jednom z nich jsme byli vysláni k vypátrání osoby pachatele, který odjel na odcizeném motocyklu a ten následně odstavil u břehu slepého ramene řeky Jizery a utekl. Exel se vydal po tzv. horké stopě a zanedlouho označil místo úkrytu podezřelé osoby.

V druhém případu jsme v Liberci pátrali po 55leté psychicky nemocné ženě, která se nevrátila ze své procházky a rodina měla důvodnou obavu o její život a zdraví. Vzhledem ke špatným povětrnostním podmínkám, mrazu, pozdní večerní době, hrál velkou roli při nalezení ženy čas. I přes obtížně přístupná místa a složitost propátrávaného terénu o zhruba dvou hektarech, Exel označil místo za stromem, které bylo pro běžné oko člověka skryto. Ženu jsme našli schoulenou jen v nátělníku. Naštěstí nebyla nijak zraněná, ale vzhledem k počasí silně promrzlá. Svůj úkryt si vybrala záměrně. Nechtěla být nalezena. Z lesního porostu jsme ji poté dopravili a předali do péče Zdravotnické záchranné služby. Díky výborné práci Exela v terénu se podařilo ženu včas zachránit. 

Jakou odměnu za své úspěchy Exel nejvíce ocení ?
Jako každý pes slupne něco dobrého. V terénu však není moc prostor mít plné kapsy masa nebo oblíbených hraček. Potěší ho i pořádné podrbání a pochvala.   

PČR/Klára Jeníčková