Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Podvodnice po internetu oblafla více jak stovku důvěřivých rodičů, nevyvarovali se plateb předem

112
26. 06. 2019 | 14:12

Semilští kriminalisté usvědčili 26letou ženu z Jičínska z toho, že na internetu více jak rok podvodně nabízela rodičům ke koupi výbavu pro miminka a dětské hračky. Na bazarových portálech vystupovala pod různými identitami, které často měnila. Tímto způsobem se jí podařilo napálit více jak stovku lidí, kteří o její zboží projevili zájem.

Její obchodní strategií bylo prodávat za rozumnou cenu, na kterou každý uslyší. Když se jí zájemci ozvali, tlačila je do toho, aby jí peníze odesílali předem na její účet a také pokud možno obratem. Namluvila jim, že zboží odešle ihned, co peníze obdrží. Mezi poškozenými jsou přirozeně především maminky, ale figuruje mezi nimi i několik tatínků, kteří chtěli pro své miminko něco zakoupit. Často se stávalo, že jednu věc "prodala"  více  zájemcům. 

Zákazníci platili předem, ale na balík čekali marně.  Na jejich urgence nereagovala. Zboží, které nabízela, ve skutečnosti ani neměla. Fotografie nabízeného zboží si totiž stahovala z internetu.  Dokázala si k nim ale vždy dovyprávět nějaký docela uvěřitelný  příběh. Například zcela nový nepoužitý kočárek nabízela údajně proto, že ho vyhrála v tombole. 

O ženu z Jičínska se v loňském roce začali zajímat semilští kriminalisté potom, co podvedla  několik místních maminek.   Kriminalisté nakonec zadokumentovali výpovědi 120 poškozených lidí z celé republiky a domnívají se, že to zdaleka nejsou všichni, kteří jí  zaplatili a své zboží nedostali. Ze spisové dokumentace vyplynulo, že jim způsobila škodu ve výši 78 900 korun. 

V této souvislosti varujeme všechny kupující, kteří se pohybují v prostředí internetových inzercí,  aby neprověřeným soukromým osobám neposílali za zboží peníze předem na bankovní účet, ale domluvili se s nimi raději na zaslání zboží prostřednictvím České pošty na dobírku nebo  na osobním odběru. Je to mnohem bezpečnější než platit peníze za něco, co vidíme jen na fotografii.

PČR/Ivana Baláková