Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pohřešovanou ženu, která se nevrátila z procházky, našel ve tmě pes Exel. Byla naštěstí jen promrzlá

112
21. 01. 2023 | 5:40

Tento týden v úterý večer krátce před půl osmou hodinou policisté na lince 158 přijali oznámení o pohřešování 55leté psychicky nemocné ženy, která v minulosti měla sebevražedné sklony, a nevrátila se z procházky v Liberci – Harcově. Na tu odešla odpoledne kolem patnácté hodiny.

policieNewHodkovice
ilustrační foto

Vzhledem k uvedeným skutečnostem a především důvodné obavě o její život vyslal operační důstojník na místo několik hlídek včetně dvou psovodů se služebními psy. Policisté pátrali v rozsáhlém členitém terénu a také prováděli řadu prověrek i šetření k možnému výskytu či pohybu pohřešované. Ten nesložitější lesní terén a samozřejmě i místa, kde procházely policejní hlídky, důkladně propátrávali právě oba psovodi se svými psy.

Podporučík Václav Mlejnek se svým služebním psem Exelem, foto: PČRV rámci tohoto pátrání psovod podporučík Václav Mlejnek se svým služebním psem Exelem propátrával obtížněji přístupná místa v okolí tras, kde také procházely pěší hlídky policistů.  Krátce po dvaadvacáté hodině Exel v lesním terénu zareagoval, odběhl a štěkáním označil místo, kde s nacházela pohřešovaná žena.

Byla zimou schoulená za stromem, pouze v nátělníku, kabát a svetr měla vedle sebe. Na oslovení reagovala velmi slabým hlasem a neustále opakovala, že chce zemřít. Naštěstí nebyla nijak zraněná a byla „jen“ promrzlá. Policisté nalezenou ženu dopravili z lesního porostu do ulice Na Nivách, kde si ji už do své péče převzala posádka Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje a převezla ji na vyšetření do nemocnice.

Závěrem zcela jistě můžeme konstatovat, že náš služební pes Exel zcela jistě díky důkladnému výcviku a své šikovnosti zachránil pohřešované ženě, která chtěla v lese zemřít, život. Pohřešovaná navíc byla za stromem schovaná tak, aby ji běžnou pátrací činností nemohla policejní hlídka nalézt. Pro úplnost ještě doplním, že tento týden v noci z úterý na středu se teploty pohybovali pod bodem mrazu a po půlnoci začal padat sníh.

PČR/Dagmar Sochorová