Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policejní nálepky jabloneckých strážníků jsou vhodné i pro majitele chat a chalup

112
09. 03. 2023 | 16:25

Vylomené dveře a okna. To je jasný signál, že do domu se někdo snažil dostat násilím. Tak vypadala v neděli 5. března budova v kokonínské ulici Dubová. V domě nikdo nebydlí stále, majitelé ho využívají jako chatu. V takovém případě MP Jablonec nad Nisou doporučuje využít projekt Police Labelling.

jablonec nalepka
Foto: JN

Asi proto, že dům slouží jako chata, nikdo nevolal o pomoc a poničené dveře a okna zjistili až strážníci při nedělení obchůzce. Lupiči, kteří mají ničitelské dílo na svědomí, jsou zřejmě důslednými třídiči druhotných surovin, neboť se zaměřili zvláště na kovový odpad. Snažili se odnést radiátory a další kovové zařízení. Stopy po svém řádění dobře zametli, a tak se strážníkům nepodařilo zjistit o nich žáddné informace.

Městská policie doporučuje nejen podnikatelům, ale i vlastníkům podobných rekreačních objektů, aby se zařadili do projektu Police Labeling. „Díky tomuto projektu je možné majitele chat a domů okamžitě informovat o vloupání a v co nejkratší době zajistit informace potřebné k zahájení pátrání po pachateli i odcizených věcech. Díky rychlé informaci může majitel domu svůj objekt zajistit a zabránit tak vzniku dalších škod,“ informuje Michal Švarc, ředitel MP Jablonec nad Nisou.

Police Labelling neboli policejní nálepkování je původní projekt Městské policie Jablonec nad Nisou, který se ve městě užívá už od roku 2010. „Jedná se o označování budov a provozoven v jednotlivých okrscích speciálními nálepkami – etiketami. Tyto nálepky obsahují kontakty na místního okrskáře a také jedinečný identifikační kód,“ doplňuje Švarc s tím, že do projektu se zařadilo 409 lidí.

Identifikační kód je uložený ve speciální databázi a spojený s konkrétními odpovědnými osobami a jejich kontakty. Údaje jsou přístupné výhradně MP Jablonec nad Nisou a složkám Integrovaného záchranného systému – IZS. Jedná se zejména o Policii ČR, Hasičský záchranný sbor a Zdravotnickou záchrannou službu.

JN/Jana Fričová