Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie dnes poprvé využila při preventivních kontrolách chat a chalup koně

112
14. 12. 2021 | 14:52

Policie v Libereckém kraji začala při hlídkové činnosti využívat koně. Dnes je policisté osedlali poprvé při preventivních kontrolách rekreačních objektů, bylo to v oblasti Filipova u Mníšku na Liberecku. V budoucnu budou mít koně využití také při dohlížení na fotbalové zápasy nebo demonstrace, řekla novinářům policejní instruktorka pro výcvik koní i jezdců Lenka Dvořáková.

policie1
Foto: Artur Irma

Na koních se mohou policisté podle mluvčí Vladimíry Šrýtrové snadněji dostat do hůře přístupných míst. "Kam my se nedostaneme služebními vozidly, popřípadě jsou i hůře dostupné pěšky," doplnila.

Krajská jednotka jízdní policie vznikla k letošnímu 1. lednu, první čtyři koně má ale k dispozici teprve od listopadu. "Budou se využívat především k hlídkové činnosti, k reprezentaci, ukázkám různých policejních činností a postupně budou koně získávat i specializace, kdy budou chodit i na opatření bezpečnostní, jako jsou fotbaly a různé demonstrace. Ale to až v průběhu let," řekla Dvořáková.

Foto: Artur IrmaPodle instruktorky jde o mladé koně, dva starokladrubské a dva české teplokrevníky, kteří jsou teprve ve výcviku. "Průběžně procházíme frýdlantské okolí, kde se koně učí. Navykají si na provoz, navykají si na věci, se kterými se mohou denně setkat, a pokaždé s nimi zajdeme i do města. Aby si zvykli na ruch města, na lidi. Kočárky jsou třeba trochu pro ně takové strašidlo," uvedla Dvořáková. Doba výcviku u koní je podle ní individuální. "Je to jako u lidí, každý má psychiku jinou. Třeba máte koně, kterému stačí vidět to jednou dvakrát a nemá s tím problém. A pak máte třeba koně, kterému to ukazujete popáté a pořád na to kouká," dodala.

Koně jsou ustájení ve frýdlantském školním statku, který má policie pronajatý na 20 let. Každý kůň má svého jezdce, v jednotce jsou dva muži a dvě ženy. Včetně Dvořákové jde o policisty, kteří už mají nějaké zkušenosti s koňmi. "Já jsem sloužila u jízdní policie před 15 lety v Praze, takže pro mě to je srdcová záležitost," řekla Dvořáková.

Foto: Artur IrmaSpolu s koňmi využívají policisté v kraji při preventivních prohlídkách chatových osad či zahrádkářských kolonií také psy. Podle Šrýtrové je to kvůli tomu, že i když navenek objekt působí opuštěně, uvnitř se může někdo ukrývat a pes dokáže jeho přítomnost vycítit.

Letos za 11 měsíců policisté v kraji řešili 75 vloupání do rekreačních objektů, loni za stejné období 132. Případů je podle Šrýtrové v posledních letech méně než v době před epidemií koronaviru. "Je to možná způsobeno tím, že lidé jsou lépe informováni o možnostech zabezpečení, vliv na to mají asi i preventivní akce policistů a určitě i pandemie, kdy lidé trávili více času v rekreačních objektech, a tím pádem ty objekty nebyly opuštěné," dodala.

Letos policisté zadrželi 45letého recidivistu, kterého viní z vloupání do bezmála 20 chat na Jablonecku a Semilsku. "Kradl jen starožitnosti," dodala Šrýtrová.

Foto: Artur Irmačtk