Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie eviduje narůstající počet podvodných jednání na internetu. Týkají se i investic do kryptoměny

11. 04. 2022 | 14:41

Kriminalisté stále evidují narůstající počty podvodných jednání s financemi, které se mnozí občané rozhodli zúročit formou investic do kryptoměny. Scénář je prakticky stále stejný či alespoň jeho indicie. Na počátku všeho je občan, který vlastní finanční hotovost. Vzhledem k tomu, že se dozvěděl, jak dobře se dá vydělat nákupem kryptoměny, často usedne k internetu a klikne na první reklamu, která mu cestou vyhledavače vyskočí na obrazovce.

bitkoin
ilustrační foto

A celý pomyslný kolotoč se rozjede. Netuší totiž, že již v tu chvíli se stane terčem podvodníků. Pokud investor není odborník, jen těžko odhalí, že většina poskytovaných informací na těchto stránkách jsou vlastně dezinformace. A v důsledku toho následně o své finance velmi rychle přijdou.

Kryptoměna vstoupila do povědomí lidí především jako alternativa oficiální měny, s vidinou rychlého zbohatnutí, ačkoliv je její hodnota paradoxně velmi proměnlivá. Postupy, které volí podvodníci za účelem vylákaní peněz od občanů, jsou však čím dál sofistikovanější. 

Jednou z dalších metod, kterou podvodníci volí za účelem vlastního obohacení je takzvaný vishing, při niž se osoba na druhém konci hovoru představí jako pracovník banky a přesvědčuje jejího klienta, aby své finance převedl nebo vybral z vlastního účtu a následně vložil na jiný. Pachatelé při tom dokáží napodobit jakékoliv číslo, včetně infolinek banky a sofistikovanou formou přesvědčí své klienty, že došlo k napadení jejich účtu. Následně jim sdělí, že nejlepší cestou by bylo, aby své finance převedli jinam. Pokud tak učiní, o své peníze zpravidla přijdou. Proto je třeba mít na mysli, že se nejedná o postup, který by volila jakákoliv bankovní instituce.

Jak již bylo zmíněno, podvodné jednání má několikero podob a sofistikovanost pachatelů tohoto druhu trestné činnosti je stále flexibilnější.

Zapamatujte si proto jednoduchá pravidla:

  • Nereagujte na telefonické, e-mailové či jiné nabídky, které nabízí nákup kryptoměn.
  • Nikomu neumožňujte vzdálený přístup k počítači notebooku či jiné platformě.
  • Nefoťte své osobní doklady nebo jejich kopie za účelem zprostředkování cizím osobám.
  • Před vlastním nákupem kryptoměny si pečlivě prostudujte, jak fungují, jaké jsou formy jejich zabezpečení, výhody a nevýhody.
  • V případě nákupu kryptoměny si na internetu zjistit co nejvíce informací o burzách, včetně reference, které mohou být vodítkem, zda se jedná o podvodnou burzu, či nikoliv.

Více informací naleznete v níže uvedených odkazech:

https://www.nukib.cz/

https://www.kpbi.cz/

https://www.policie.cz/clanek/nove-praktiky-podvodniku-pri-kradezich-facebookovych-identit.aspx

https://www.policie.cz/clanek/skutecne-zachranujete-sve-penize.aspx

https://www.policie.cz/clanek/kryptomeny-v-rukou-podvodniku.aspx

https://www.policie.cz/clanek/pozor-na-podvodne-investicni-portaly.aspx

https://www.policie.cz/clanek/i-vlk-sliboval.aspx

PČR/Adéla Fialová