Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie: Muž připravil během dvou let seniora z Jablonecka o 1,8 milionu korun

112
02. 06. 2023 | 15:51

Kriminalisté obvinili z podvodu jednapadesátiletého muže z Jablonecka. Protiprávně podle jejich dosavadního zjištění vylákal za poslední dva roky od osmdesátiletého seniora skoro 1,8 milionu korun. Takřka polovinu z těchto peněz si senior sám půjčil od známých. Obviněnému muži hrozí až osm let vězení, stíhaný je vazebně. Na webu policie o tom dnes informovala její regionální mluvčí Dagmar Sochorová.

"Obviněný se prostřednictvím své známé v únoru 2021 seznámil s osmdesátiletým seniorem v jednom městě na Jablonecku. Seniora následně opakovaně telefonicky i osobně kontaktoval s žádostmi o půjčení různých finančních částek, přičemž si vymýšlel různé důvody, na co půjčené peníze potřebuje," uvedla Sochorová.

Obviněný muž žádal peníze například na koupi dětské výživy, na pohřeb příbuzného, na kolky pro dědické řízení či na náklady spojené s vyřízením dědického řízení po zemřelých rodičích. "Obviněný seniorovi řekl, že v dědickém řízení mu bude vyplacena částka 4,5 milionu korun a tuto mu následně převede na účet, čímž zaplatí celý svůj dluh a ještě bude mít peníze navíc. Obviněný takto seniora využíval přes dva roky a v různých částkách od něj získal téměř 1,8 milionu," dodala Sochorová.

Tolik peněz senior sám neměl. Od známých si postupně půjčil přes 800.000 korun a vše předal obviněnému. "Ten mu slíbil, že v dubnu 2023 mu všechny půjčené peníze vrátí. Samozřejmě se tak nestalo," dodala Sochorová.

čtk