Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policisté pomohli přežít kolaps 93letému seniorovi. Je to už desátý člověk, kterého zachránil defibrilátor

112
20. 09. 2021 | 14:41

Dne 9. září krátce po 20. hodině vyslalo operační středisko naši hlídku  vybavenou defibrilátorem k 93letému pacientovi, který při návštěvě svého známého v rodinném domě v Železném Brodě zkolaboval.

DEFIBRILÁTOR pčr
Zleva prap. Jiří Rejmont a prap. Ondřej Fibikar, foto: PČR

Policisté dorazili na místo za 3 minuty. Praporčík Jiří Rejmont z obvodního oddělení v Železném Brodě a praporčík Ondřej Fibikar z obvodního oddělení v Rychnově převzali péči o seniora v bezvědomí a se zástavou dýchání z rukou 22letého syna majitelky domu. Ten mu do jejich příjezdu masíroval srdce pod vedením dispečera zdravotnické záchranné služby, se kterým byl v telefonickém spojení.

Kolegové okamžitě přilepili defibrilační elektrody na tělo muže a přístroj po vyhodnocení jeho zdravotního stavu doporučil výboj, který mu aplikovali. Pokračovali v nepřímé masáži srdce a na podporu jeho dýchání použili ruční křísící přístroj takzvaný ambuvak. Zdravotnická záchranná služba si od nich přebírala pacienta v bezvědomí, které naštěstí nabyl ještě před transportem do nemocnice.

Vedoucí dispečinku záchranné služby později telefonicky kontaktoval naše operační středisko, aby oběma policistům poděkoval za výborně zvládnutou první pomoc před příjezdem sanity, bez které by pacient nepřežil. Třiadevadesátiletý muž ze Železného Brodu se tak stal desátým člověkem, kterému jsme v Libereckém kraji pomohli zachránit život.

PČR/Ivana Baláková