Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policisté řeší denně čtyři až pět případů kyberkriminality. Od začátku roku jich bylo 280 se škodou za 14 milionů

08. 03. 2023 | 10:24

V průměru čtyři až pět případů kyberkriminality denně řeší nyní policisté v Libereckém kraji. Od začátku letošního roku bylo takových případů přes 280 se škodou přes 14 milionů korun. Na webu policie o tom informovala regionální mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Za celý loňský rok vyšetřovali policisté v kraji 918 případů ve spojení s kyberprostorem, o rok dříve jich bylo 545.

karta payment-4334491 1280
Ilustrační foto

"S tím, jak lidé více používají moderní technologie a jejich aktivita se stále více přesouvá do digitálního světa, roste počet případů krádeží a podvodů, které jsou spojené s internetovým prostředím," uvedla Šrýtrová.

V posledních dnech podle ní policisté řešili například případ, kdy neznámý pachatel nabízel muži z Jablonecka investování finančních prostředků do kryptoměny na kryptoměnové burze prostřednictvím internetového portálu. "Když chtěl muž své vydělané peníze směnit na běžnou měnu a vyplatit tak zisk, společnost přestala komunikovat. Muž tak přišel o úspory za více jak 700.000 korun," uvedla mluvčí.

V jiném případě žena na Jablonecku prodávala přes inzerát kryt na mobilní telefon v částce 200 korun. "Na tento inzerát se jí okamžitě ozvala zájemkyně, která požadovala po prodávající zaslání její e-mailové adresy. Prodávající přišel na tento e-mail odkaz na přepravní společnost - formulář, kde měla zadat aktivační kód ke svému internetovému bankovnictví. Poté, co tak prodávající učinila, zjistila, že místo peněz za zboží přišla o peníze ze svého účtu, a to o více jak 360.000 korun," dodala Šrýtrová.

Policie v Libereckém kraji se v letošním roce chce v rámci potírání kyberkriminality mnohem více zaměřit na prevenci. Mezi základní pravidla podle Šrýtrové patří, že lidé by při prodeji zboží neměli zadávat údaje platební karty, ale jen číslo svého bankovního účtu. "Pokud možno neposílejte platbu za zboží předem. Neinstalujte si aplikace z neznámých zdrojů," uvedla. Automatické by mělo být i ověřování pravosti internetových stránek. "Než na nějaký odkaz kliknete, najeďte na něj myší a v levém dolním rohu obrazovky se podívejte na zobrazené URL. Phishingoví podvodníci se snaží oficiální stránky napodobovat co nejdůvěryhodněji, při bližším prozkoumání odkazu ale můžete zjistit, že například obsahuje jinou příponu - místo .cz, například .cx a podobně," dodala. Důvěryhodnější jsou podle ní také webové stránky začínající kombinací písmen https než jen http. "Znamená to, že je stránka zabezpečená. Když webová stránka nebo odkaz v adrese https nemají, zbystřete a žádné osobní údaje na nich nezadávejte," uvedla.

čtk