Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policisté se v souvislosti se zavedením nového systému mýta chystají do akce. Základnu budou mít na třech místech kraje

112
29. 11. 2019 | 14:21

Od 1. prosince 2019 bude na některých silnicích v Libereckém kraji platit nový mýtný systém.  Nový elektronický mýtný systém platí v celé ČR. Všechna vozidla s povolenou hmotností nad 3,5 tuny se tak musí přeregistrovat ze stávajícího systému a vyměnit palubní jednotky za nové.

myto
Foto: PČR

Krajské ředitelství policie Libereckého kraje připravuje dopravně bezpečnostní opatření s datem zahájení 30. listopadu 2019. V jeho rámci budou policejní složky krajského ředitelství a jednotlivých jeho územních odborů dohlížet zejména na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích v souvislosti se zavedením nového systému kontroly a výběru mýta, prioritně pak na silnicích mající mezinárodní význam.

Policisté z Oddělení silničního dohledu, Dopravního inspektorátu i jejich kolegové z Odboru cizinecké policie či Pohotovostního a eskortního oddělení budou dbát na zajištění průjezdnosti všech dotčených komunikací, budou dohlížet na komplikace při případných registracích nákladních vozidel na registračních místech a usměrňovat provoz tak, aby nevznikaly kolony právě v blízkosti registračních míst či odstavných ploch.

Kromě toho je účelem akce také poskytnout pomoc řidičům nákladních vozidel, kteří se doposud nezaregistrovali do nového mýtného systému v České republice, v jejich bezpečnému nasměrování na určená registrační místa. Policisté budou dohlížet také na to, aby řidiči nákladních vozidel po registraci nevyužívali plochy parkovišť u registračních míst k čerpání povinných přestávek, a to z důvodu dostatečné dopravní propustnosti těchto stanovišť.

V teritoriu Libereckého kraje budou policisté dohlížet nad situací na třech základních místech, na nichž bude možné se do nového mýtného systému registrovat.

Seznam distribučních míst:
LIBEREC – silnice I/35 ve směru na Prahu, za libereckým tunelem, benzinová čerpací stanice „Benzina“
PŘÍŠOVICE – silnice I/10 ve směru na Prahu, benzinová čerpací stanice „SHELL“
CHRASTAVA – silnice I/35 ve směru do Liberce, benzinová čerpací stanice „MOL“

Na dotčených komunikacích pak budou působit také policejní mobilní hlídky, které budou vyhodnocovat aktuální stav na silnicích v souvislosti s případnými kolonami a nebezpečnými situacemi v rámci provozu.

Seznam distribučních míst naleznete zde.

Informace k systému:
Satelitní navigační systém instalovaný ve vozidlech rozpozná, že vozidlo jede po zpoplatněné komunikaci a vytvoří tzv. „mýtnou událost“, která je prostřednictvím mobilních dat odesílána do centrálního informačního systému. Ten bude sloužit ke stanovení poplatku za mýto. Samotný výběr tohoto poplatku pak bude kontrolovat provozovatel systému v úzké spolupráci s orgány celní správy.

PČR/Vojtěch Robovský