Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policisté z pořádkové jednotky se v rámci výcviku zaměřili na hromadné akce i squattery

112
26. 03. 2022 | 12:29

V předchozích dnech se policisté Krajské pořádkové jednotky Libereckého kraje zúčastnili společně s policisty pořádkové jednotky Středočeského kraje hromadného výcviku. Ten se odehrával za zdmi Spolany Neratovice. Jedna z nevyužívaných částí tohoto komplexu se během minuty proměnila v simulované bojiště policistů proti demonstrantům.

policie cvičení1
Foto: PČR

Účelem celého výcviku bylo připravení se na situace, jakými jsou protestní pochody, demonstrace nebo neoprávněné obsazení objektu squattery. Celé cvičení díky dobré spolupráci pořádkových jednotek proběhlo dle představ. Policisté v rámci předem naplánovaných scénářů nacvičovali kupříkladu rozhánění a vytlačování davu, a to i za pomocí pyrotechniky, jíž byli vybaveni. Do celé akce bylo zapojeno pět desítek příslušníků pořádkové jednotky Libereckého kraje.

Krajské pořádkové jednotce Libereckého kraje již od roku 2010 velí mjr. Mgr. Zbyněk Řeha. Ten u policie slouží od roku 2001, kdy začínal, jako řadový policista na Obvodním oddělení policie Žandov v okrese Česká Lípa.  Následně se jeho kroky již ubíraly směrem k pořádkové jednotce.

Foto: PČRJak uvádí: „K práci tohoto druhu jsem měl vždy nejblíž.“ Nebylo tedy možné, aby člověk se zalíbením v práci pořádkového policisty směřoval jinam, než ke Speciální pořádkové jednotce v Praze. Zde působil, jako „těžkooděnec“ po dobu čtyř let. „Právě v Praze jsem nasbíral spoustu cenných zkušeností, které jsem následně mohl uplatnit jako vedoucí pořádkové jednotky zde v Libereckém kraji“ uvedl dále. Ve chvíli, kdy si doplnil vysokoškolské vzdělání, přišla nabídka na pozici velitele Krajské pořádkové jednotky v Libereckém kraji. „Dlouho jsem se nerozhodoval, k pořádkové službě mám osobní pouto.“

Foto: PČRVyjma toho, že se stará o zajišťování hromadných akcí, podílel se i na pomoci v rámci povodní, kam vysílal své mužstvo. K náplni pořádkové jednotky zmínil především nasazování sil v rámci akcí, na kterých je nutné zajistit veřejný pořádek. Vzhledem k tomu, že se v Libereckém kraji nachází hned dva prvoligové fotbalové týmy, které současně vybíhají na trávník i v rámci Evropské ligy, je jednoznačné, jakým směrem se převážná pozornost velitele upírá.

A jaká je jeho další pracovní náplň?. „V rámci své práce mimo jiné zajišťuji řádné vybavení policistů pořádkových jednotek, ale i prvosledových hlídek, které jsou nutné pro výkon jejich činnosti,“ dodává. Na dotaz, čemu se věnuje ve svém volném čase, odpověděl následovně: „V minulosti jsem se věnoval bojovým sportům, dnes je pro mne prioritou především rodina a když zbyde nějaký čas, rád se projedu na motorce nebo se věnuji svému čtyřnohému psímu příteli.“

Foto: PČRPČR/Adéla Fialová